A Sao Pauló-i Nagydíj után is megbüntették Hamiltont

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 14: #44 Lewis Hamilton of Mercedes, winner of the Grand Prix Sao Paulo of Formula 1 2021 at Interlagos autodrome in Sao Paulo, Brazil, on November 14, 2021. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Sao Pauló-i Nagydíj után is megbüntették Lewis Hamiltont, noha ezúttal nem hátrasorolás lett a "jutalma". 

Lewis Hamilton a két korábbi, a motorcsere, illetve a szabálytalan hátsó szárny miatt kapott büntetés mellé egy harmadikat is begyűjtött a Sao Pauló-i Nagydíjon, noha az összes szankció közül ez volt az egyetlen, ami vélhetően egyáltalán nem izgatta. A felügyelők ugyanis beidézték a verseny után a hétszeres világbajnokot, amiért a levezető körben kikapcsolta a biztonsági övét, de végül csak pénzbüntetést osztottak ki neki.

Ezen, a levezető körben készült fényképen is látható, hogy Hamilton feje a megszokottnál jóval kijjebb van a pilótafülkéből, ami becsatolt biztonsági öv esetén nem lenne lehetséges Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Stringer

A Hamiltont szemből mutató fedélzeti kamerán látszik, hogy a Mercedes pilótája a célvonal átszelése után rögtön a Senna-sikánban kioldotta a hatpontos biztonsági övet, és az autóból kifelé nyújtózkodva kezdett el integetni a közönségnek.

Ezzel viszont megszegte a Nemzetközi Sportkódex erre vonatkozó pontját, amiért a felügyelők vizsgálat alá helyezték, majd 5000 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, további 20 ezer euró befizetését pedig 2022 végéig felfüggesztették.

Érdekességkép megjegyezhetjük, hogy Max Verstappen 50 ezer eurós bírságot kapott a saját és Hamilton autójának megfogdosása miatt, azaz pont tízszer akkorát, mint riválisa a kikapcsolt biztonsági övért.

„A 44-es rajtszámú autó vezetője kikapcsolta a biztonsági övét a levezető körben a verseny végén. Noha a felügyelők megértik az ünneplés iránti vágyat, alapvetően nem biztonságos kikapcsolni a biztonsági övet addig, amíg az autó mozgásban van – olvasható a felügyelők indoklásában. – Ezekben az autókban a lassú tempó is nagyon gyors egy be nem kötött utasnak, továbbá a Forma-1-es pilóták példát állítanak a junior kategóriákban versenyzők elé, és kritikus fontosságú, hogy a junior kategóriákban versenyzők megértsék az autóban levő biztonsági berendezések mindenkori használatát."

Hamilton fedélzeti kamerája közvetlenül a befutó után Forrás: F1 TV

Hasonló esetek egyébként korábban is előfordultak, Charles Leclerc a 2020-as Spanyol Nagydíjon pedig két kört tett meg versenytempóban úgy, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, ő azonban nem kapott érte még pénzbüntetést sem. Emiatt feltételezhető, hogy Hamilton tette is csak azért szúrt szemet és került vizsgálat alá, mert valaki (alighanem a Red Bull) felhívta erre a felügyelők figyelmét, akiknek ezután nem volt más választásuk, mint kivizsgálni a történteket.