Vágólapra másolva!
Damon Hill úgy véli, Valtteri Bottasnak nem igazán volt kedve versenyezni az Orosz Nagydíjon, ami leginkább a Max Verstappen elleni csatában nyilvánult meg. Gerhard Berger Ayrton Sennához hasonlította a holland pilótát, aki szerinte pszichológiai trükköt vetett be.

Az Orosz Nagydíjon Valtteri Bottasnak közel sem sikerült olyan teljesítményt nyújtania a mezőny hátsó részéből rajtolva, mint a két héttel korábbi monzai futamon. A finn pilóta csak szenvedett, miután egy újabb motorcsere miatt hátrasorolták, sokak szerint azért, hogy feltartsa az utolsó helyről induló Max Verstappent.

Bottas nem fejtett ki nagy ellenállást Verstappennel szemben

A Mercedes versenyzője végül az 5. pozícióban futott be, de mindez csak az utolsó körökben lezúduló esőnek volt köszönhető, anélkül valószínűleg a pontszerzésre sem lett volna esélye. Természetesen nem tudni, hogy a Mercedes tényleg a Red Bull pilótája miatt küldte-e őt hátra, de akármi is volt a valódi ok, Verstappen feltartásában csúnyán kudarcot vallott, hiszen amint utolérte őt a 24. születésnapját éppen szeptember utolsó napján ünneplő versenyző, szinte rögtön el is ment mellette. A leintést követően Damon Hill élesen bírálta Bottas teljesítményét.

– utalt Verstappenre és Lewis Hamiltonra 1996 világbajnoka a Sky Sports műsorában. – Azt vártuk Valtteritől, hogy a Mercedesért harcolva némi ellenállást tanúsítson a Red Bull csapata és Max Verstappen ellen, de úgy tűnt, hogy egyszerűen elengedi őt. Talán csak nem akart bajt, de nem úgy nézett ki, mint aki versenyez. Max számára ez már-már ajándék volt.”

Egy másik többszörös futamgyőztes, Gerhard Berger úgy véli, Verstappen már a rajt előtt tett azért, hogy Bottas ellen könnyű dolga legyen. Az osztrák expilóta az F1-Insider.com-nak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a két versenyző beszélgetett egymással a futam előtt, és ennek során szerinte a holland pilóta beférkőzött riválisa fejébe. Tény, hogy a versenyzői parádéra valóban együtt mentek Sergio Pérez társaságában, de egyrészt könnyen lehet, hogy csak véletlenül futottak össze, másrészt a közösségi médiában megjelent videóban nem hallatszik, hogy pontosan miről beszélgetnek.

Berger hozzátette, az effajta pszichológiai játszma a legnagyobbak sajátja. A 62 éves egykori versenyzőnek volt alkalma látni és hallani ilyesmit, hiszen 1990 és 1992 között Ayrton Senna csapattársa volt a McLarennél. „A bajnokok ezt teszik – jelentette ki. –

Az mindenesetre biztos, hogy a Szocsiban mutatott teljesítményével Bottas nem segített Hamiltonnak a bajnoki harcban. A szezon előtt sokan azt gondolták, hogy a finn versenyző, illetve Pérez teljesítményének az egyéni összetettet tekintve is fontos szerepe lesz, ám ketten együtt összesen csupán egyszer előzték meg a rivális csapat bajnokesélyes pilótáját, amikor az célba ért. David Coulthard, aki szintén nem volt elragadtatva a 32 éves versenyző szereplésétől, úgy véli, Bottasnak és Péreznek a továbbiakban sem lesz nagy hatása az egyéni elsőségre.

Berger szerint Verstappen beférkőzött Bottas fejébe Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Valtteri negatív értelemben meglepett engem Szocsiban – mondta a Red Bull által működtetett Servus TV-nek. – Oroszországban ő általában gyors, de ezúttal nem sok jót mutatott, főleg a versenyen, amikor elveszett a mezőny hátsó részében. Nem hiszem, hogy akár neki, akár Sergio Péreznek kulcsszerepe lesz a Max Verstappen és Lewis Hamilton közötti világbajnoki küzdelemben.”