Verstappent nem aggasztja, hogy végsebessége elmarad a Mercedesétől

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Olasz Nagydíj
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen drives ahead of McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo and McLaren's British driver Lando Norris during the sprint session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 11, 2021, ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen szerint jobban teljesítettek a vártnál az Olasz Nagydíj sprintkvalifikációján. A holland pilóta nem tart attól, hogy a Mercedes végsebessége jelentősen felülmúlná a Hondáét. Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo egyaránt kiemelte, régóta nem volt olyan helyzetben, mint most.

Valtteri Bottas nyerte az Olasz nagydíj sprintkvalifikációját, miután az első helyről indulva végig vezetett. Mivel Lewis Hamilton a rossz rajtja miatt egészen az 5. pozícióig visszaesett, a finn pilóta mögött Max Verstappen és Daniel Ricciardo ért célba.

Verstappen nem számított ennyire jó teljesítményre Forrás: AFP/Miguel Medina

Bottas büntetése miatt mindez azt jelenti, hogy a világbajnokság éllovasa a pole pozícióból kezdheti meg a vasárnapi futamot. A holland versenyző elárulta, a mutatott teljesítmény felülmúlta a várakozásaikat.

– kezdte a leintés utáni interjúját. – A futam jobban alakult, mint amire számítottunk. Jól rajtoltunk, így feljöttünk a második helyre, és szereztünk néhány pontot, holnap pedig a pole-ból indulhatunk. Ennek ellenére [a Mercedesek] még mindig gyorsak, de igyekszem közel maradni. Érdekes csata lesz.”

A 23 éves pilóta ugyan 5 pontra növelte előnyét a tabellán, de a Mercedes még mindig erősebbnek tűnik a Red Bullnál. Elsősorban motorfronton lehetnek hátrányban, hiszen a Mercedes erőforrása nagyobb végsebességre képes, mint a Hondáé. Verstappent azonban nem aggasztja, hogy két McLaren és egy Mercedes indul mögüle.

„Úgy állítottuk be az autót, hogy elég jó legyen a végsebessége, szóval a futamon nem fogunk aggódni emiatt – szögezte le. –

Bottas utoljára a tavalyi Orosz Nagydíjon tudott győzni, és bár hivatalosan ez nem futam volt, mégiscsak versenyeztek egymás ellen a pilóták. A finn versenyző azonban motorcsere miatt csak a rajtrács végéről fog indulni. A finn versenyzőnek nem lesz könnyű dolga, de mindent meg fog tenni, hogy erős pontokat szerezzen.

Bottas nyert, de a futamon az utolsó helyről rajtol Forrás: AFP/Lars Baron

„Eltelt egy kis idő azóta, hogy [utoljára] az első helyen végeztem egy futamon – jelentette ki. – Holnap a [rajtrács] végéről indulok, de a sebesség megvan, szóval harcolni fogok, és minél jobban fel szeretnék zárkózni. A mait élveztem, tiszta verseny volt és a tempónk is jó volt. Amikor DRS-vonatok alakulnak ki, akkor nem könnyű a helyzet, ugyanakkor szabad a gumiválasztás, szóval meglátjuk, hogy tehetünk-e valamit. Annyit megígérhetek, hogy mindent beleadok”

Ricciardo nemcsak Hamiltont, hanem csapattársát, Lando Norrist is lerajtolta, és állítása szerint az is megfordult a fejében, hogy Verstappent is megtámadja. A McLaren versenyzője így az első sorból fog indulni, ami a 2018-as Mexikói Nagydíj óta nem fordult elő vele.

– nyilatkozta. – A holnapi [verseny] a fontos, de Valtteri problémája miatt egy pozíciót előrelépünk, és az első sorból rajtolhatunk, ami igencsak régen történt meg utoljára. Emiatt nagyon boldog vagyok. Teljes gőzzel támadok, a mai nap adta meg nekem a lehetőséget [erre] a jó rajttal. Azt gondoltam, hogy az első kanyarban talán Maxot is elkaphatom, de ő volt a belső íven. Nagyon várom a holnapi napot.”