Tisztázódhat a Mercedes csapatfőnökének neve

Forma-1, Stájer Nagydíj, vasárnap, Toto Wolff, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 27: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff looks on ahead of the F1 Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on June 27, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem követett el bűncselekményt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, aki tavalyi Aston Martin-részvényvásárlásával keltette fel a hatóságok figyelmét.

Lezárult a vizsgálat Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökének Aston Martin-részvényvásárlásával kapcsolatban, az azt végző hatóság pedig megállapította, hogy az osztrák üzletember nem folytatott bennfentes kereskedelmet, amikor tavaly áprilisban részesedést vásárolt a brit autógyártóban.

Wolff nem sértett törvényt Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Wolff részvényvásárlását követően az Aston Martin autógyártó (ami nem egyenlő az F1-es csapattal) kinevezte ügyvezető igazgatóvá a korábban az AMG-nél tevékenykedő Tobias Moers-t, majd tavaly októberben a Daimler 5-ről 20%-ra növelte a részesedését. Az Aston részvényei eközben több mint kétharmadukkal nőttek, az S&P Global Intelligence adatai alapján ezzel Wolff részvényei 13,9 millió fontot (16,24 millió eurót) érnek.

Gyanúra okot adó tény volt az is, hogy Wolff baráti viszonyt ápol az autógyártó többségi tulajdonosával, Lawrence Stroll-lal, és részvényvásárlása 4 hónappal azután történt, hogy a kanadai milliárdos az általa vezetett konzorcium révén megvette a később Aston Martinná váló Racing Pointot, illetve egy hónappal azután, hogy 25%-os részesedést szerzett a brit autógyártóban. Ezen kívül 2020 áprilisában jelentették be, hogy az Aston Martin visszatér az F1-be.

A német és brit pénzügyi hatóságok figyelmét is felkeltette az ügylet, hiszen ha Wolff előre tudott a későbbi stratégiai lépésekről, az törvénytelen.

Lawrence Stroll akár bennfentes információkkal is elláthatta Wolffot, a Mercedes azonban azt állította, nem történt ilyesmi Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Financial Times szerint azonban

a Daimler és Aston Martin részvényekkel kapcsolatos bennfentes kereskedelmet vizsgáló pénzügyi hatóságok nem találtak erre vonatkozó bizonyítékokat,

amit a német BaFin megerősített, a brit hatóság azonban nem nyilatkozott, de az FT egy, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva azt írja, hogy ők sem vizsgálódnak tovább.