Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, az abroncsok hólyagosodása az ő dolgát is megnehezítette a Brit Nagydíj sprintfutamán. Lewis Hamilton a szurkolók miatt is sajnálja, hogy nem nyert, Valtteri Bottas pedig nem tudta kihasználni az első kanyarban kínálkozó esélyt.

Max Verstappen nyerte a történelem első sprintversenyét a Brit Nagydíj hétvégéjének szombati napján, így egyrészt övé a 3 pont, másrészt ő indulhat a pole pozícióból a másnapi futamon. Mögötte a két Mercedes, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas végzett.

A hólyagosodás Verstappen dolgát is megnehezítette Forrás: AFP/Adrian Dennis

A viadal kulcspillanata a rajt volt, amit a holland pilóta sokkal jobban kapott el az élről induló hétszeres világbajnoknál, így már az első kanyarban átvette a vezetést. Innentől kezdve pedig csupán az abroncsok nehezítették meg a dolgát.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Ezt követően próbáltuk a saját tempónkat autózni, de láthatták, hogy keményen megszorongattuk egymást, mivel a futam végén a gumik nagyon hólyagosodtak, amit a célig menedzselni kellett. Ezt leszámítva viszont boldog vagyok a három pont miatt, az pedig viccesen hangzik, hogy ezért pole pozíció jár, de elfogadjuk. Holnap újabb izgalmas csatára számítok.”

A Pirellik elhasználódása még a közepeseken autózó versenyzőknek is okozott némi fejfájást. Verstappen azonban nem panaszkodott a helyzetre, hiszen a probléma a többieket is érintette. „Nyilván kevés üzemanyaggal kezdjük a versenyt, és minden körben nagyon nyomjuk a gyors kanyarokban, ami igencsak megterheli az abroncsokat – magyarázta. – Azonban ez mindenkinek adott, szóval az embernek meg kell birkóznia vele.”

A Red Bull helyzetét az a tény nehezítheti meg vasárnap, hogy némi meglepetésre a Mercedes gyorsabb az egyenesekben náluk. Verstappen elmondta, nem fognak változtatni a beállításokon, hiszen a parc fermé szabály miatt jelentős módosításokat nem is lehet végrehajtani. Hozzátette, a kanyarokban gyorsabbak voltak, és ezt kell megismételni a futamon.

A holland versenyző a végén méltatta a szurkolókat, és így tett a hazai közönség előtt szereplő Lewis Hamilton is.

„Mindent beleadtam, nem is tudom elmondani, mekkora energiát adnak ezek a szurkolók, sajnálom, hogy nem tudtam megszerezni a győzelmet a sprintfutamon – kezdte. – Ezzel együtt holnap újra megküzdünk. Nem jó az első helyről veszíteni, de a negatívumokat igyekszem pozitívummá változtatni.”

Hamilton a szurkolóknak is hálálkodott Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 36 éves versenyző hátránya 1 egységgel nőtt a világbajnoki tabellán Verstappennel szemben, ami bár nem tűnik soknak, de Hamilton számára ez is jelentős. „Minden pont számít, de persze hálás vagyok, hogy célbaértem – jelentette ki. – Ahogyan említettem, holnap megint felvesszük a kesztyűt, de nagyon erősek, nem tudtam mit csinálni. A motorjukkal nagyon sokat fejlődtek, idén nagyon jól működik, úgyhogy keményebben kell dolgoznunk, hogy javuljunk.”

Hamilton kifejezetten élvezte a rendhagyó sprintfutamot, és úgy véli, ha nem is teljes mértékben a jelenlegi formában, de meg kellene tartani az új eseményt, hiszen a szurkolók számára is ez ad izgalmat. A futam előtt az volt a legérdekesebb kérdés, hogy kik próbálják meg lágy abroncsokon teljesíteni a versenyt, és a Mercedesnél úgy döntöttek, hogy Bottasszal kísérletet tesznek erre. A finn pilóta végül maradt a 3. helyen, pedig a rajt után akár ő is megelőzhette volna csapattársát.

– utalt Verstappenre. – Ez nem történt meg, mert ő is jól rajtolt. Az első kanyarban nem tudtam kihasználni a momentumot, de legalább megpróbáltuk, és végső soron az is szép, hogy a hólyagosodás ellenére a lágy gumikon megtartottuk a pozíciót.”

Bottas úgy véli, a mostani körülmények alapján vasárnap a mezőny tagjai vasárnap sem lesznek könnyű helyzetben a gumikezelés szempontjából. „A mai nap megmutatta, hogy holnap nem lesz egyszerű dolgunk – mondta. – Ráadásul valamivel melegebb lesz, ami még több gondot okozhat, de legalább tudunk erről. Mindez nyitottabbá teszi a küzdelmet, bármi megtörténhet.”