Hamilton már lemondott a győzelemről, Bottas megúszta a büntetést

Forma-1, Osztrák Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 03: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 03, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lényegében előre lemondott a győzelemről Lewis Hamilton az Osztrák Nagydíj időmérő edzése után, miközben a Mercedest további csapás érhette volna Valtteri Bottas büntetésének képében, de a finn versenyző végül megúszta a szankciót.

Lewis Hamilton igencsak lemondóan nyilatkozott a vasárnapi esélyeiről az Osztrák Nagydíj időmérő edzése után. A hétszeres világbajnok csupán a negyedik rajtkockát szerezte meg, miközben 3 tizeddel elmaradt a pole pozíciót megkaparintó Max Verstappentől. A címvédő úgy érzi, hogy a versenyen a kármentésre kell koncentrálniuk. Ezzel szemben Valtteri Bottas bízik a versenytempójukban.

Hamilton már előre temette a versenyt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

Pénteken még úgy tűnt, hogy a Mercedes akár meg is nehezítheti a Red Bull dolgát egy körön, de végül nemcsak, hogy ez nem jött össze, hanem még a McLarennel szárnyaló Lando Norris is bejött Hamiltonék elé. A brit pilóta úgy véli, ezúttal még nehezebb dolguk lesz a futamon, mint a Stájer Nagydíjon volt. „Elég nagy kihívás lesz, nagyobb is, mint a múlt héten. Továbbra sincs meg a tempónk. Mindent megpróbáltunk, hogy többet hozzunk ki az autóból, de nincs elég tempónk. Jelenleg itt tartunk. A következő versenyeken teljesítményt kell találnunk. Nem tudom, hogy a McLaren fejlesztett-e, de nagyon gyorsak voltak ma, Lando remek munkát végzett. Egyszerűen meg kell próbálnunk fejlődni" – nyilatkozat Hamilton a Sky Sportsnak.

A hétszeres világbajnok kérdésre elmondta, hogy szerinte egy kicsit mindenhol veszít a kör során Verstappennel szemben, és úgy érzi, erőből nem tudják legyőzni a holland pilótát, akinek könnyed győzelmet jósol.

Először is két autót kellene megelőznöm, valamint szerintem ezen a hétvégén is fejlesztették az autót, három tizeddel gyorsabbak – utalt a Red Bullra. – Szerintem Max könnyedén elsétál a győzelemmel, nekünk pedig meg kell próbálni legalább Pérezt megelőzni és kármentést végezni."

Bottast a büntetés fenyegeti

A közvetlenül Hamilton mögött, az ötödik helyen záró Valtteri Bottas is egyetértett abban, hogy a Mercedesben ma ennyi volt. „Úgy tűnik, hogy egy kissé visszafelé mentünk a múlt hétvége után, vagy a többiek nagyobbat gyorsultak nálunk – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Azt mondanám, hogy egy vagy két tized hiányzik ahhoz képest, ahol lennünk kellene. Nem tudom, hogy ennek a C5-ös keverék-e az oka. Világos, hogy a McLaren talált valamit, miközben a mi autónk ennyire volt ma képes. Nem tudtunk több tempót találni az egyenesekben, úgyhogy ugyanaz a helyzet, mint a múlt héten. Nem hiszem, hogy eleget léptünk előre."

Bottas még hátrébb kerülhet Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A versenytempóban viszont bízik a finn. „A versenytempónknak jobbnak kell lennie, mivel a beállításokkal is ezt tartottuk szem előtt. Tanulnunk kell a mai napból, és biztos vagyok benne, hogy holnap jó eredményt érhetünk el a csapatnak."

Könnyen lehet azonban, hogy Bottas még az ötödik helyét sem tarthatja majd meg, miután vizsgálat folyik ellene a Q2 végén történt incidens miatt. Michael Masi versenyigazgató a pénteki tapasztalatuk után szombatra megtiltotta a pilótáknak, hogy az utolsó (10-es) és utolsó előtti kanyarban (9-es) indokolatlanul lassan haladjanak, és a felvezető körükön így alakítsanak ki elegendő helyet maguk előtt.

Ezzel szemben az időmérő során többen, köztük Bottas is megtette ezt.

A finn versenyző utolsó Q2-es mért köre előtt lassított le nagyon a kilences kanyarban, miután ezt előtte számos versenyző – például Hamilton is – megtette, így igazi dugó alakult ki a bokszbejárat előtt. A sor végén haladt Sebastian Vettel, akit szintén beidéztek, mert a 10-es kanyarban feltartotta a már mért körön érkező Fernando Alonsót. Bottas vétke első ránézésre legfeljebb annyi lehetett, hogy meg sem próbált a 9-es kanyar előtt helyet hagyni maga előtt, hanem George Russellt követve lendületből megelőzte a lassító Sergio Pérezt és Vettelt, majd beállt a sorba az utolsó előtti kanyarban.

Bottast végül nem büntették

A felügyelők a versenyző és a csapat képviselőjének meghallgatása, valamint a videofelvételek megtekintése után úgy döntöttek, hogy nem büntetik meg a finn pilótát, mert bár ellentétes volt a versenyigazgató jegyzetében foglaltakkal az, ahogyan lelassított a kilences kanyarban, „olyan helyzet állt elő, amelyben sok versenyző sorakozott fel a pálya ezen részén, a felügyelők pedig úgy látták, hogy túl sok pilóta járult hozzá a szituáció kialakulásához, ezért nem teljes mértékben a szóban forgó versenyzőt terheli a felelősség.”