Vettelnek beváltak az új fejlesztések; még nem akar leállni

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Sebastian Vettel, Aston Martin
BARCELONA, SPAIN - MAY 07: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Aston Martin AMR21 on track during practice for the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 07, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel pozitívan nyilatkozott az Aston Martin új fejlesztéseiről, amelyeket a Spanyol Nagydíjra már ő is megkapott. A négyszeres világbajnok úgy véli, még nincs itt az ideje, hogy átálljanak 2022-re.

Noha továbbra is a mezőny második felében szerepeltek, Sebastian Vettel mindkét pénteki szabadedzésen csapattársa, Lance Stroll előtt végzett Barcelonában. A négyszeres világbajnok a nap végén úgy vélte, hogy a Spanyol Nagydíj első edzésnapja volt az Aston Martin eddigi legjobb péntekje, és miután erre a versenyhétvégére már ő is megkapta a legújabb fejlesztéseket, sokkal jobban érezte magát az AMR21-esben, mint eddig bármikor.

Vettel jól ment a továbbfejlesztett autóval Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Nyilván más a pálya, mások a körülmények, de összességében sokkal otthonosabban éreztem magam az autóban – nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – Úgy tűnik, hogy a kocsi fejlődött, úgyhogy szerintem ez egy lépés előre. Jó kipipálni ezt. Most megpróbáljuk majd innen továbbfejleszteni a csomagot. A középmezőny nagyon szoros, úgyhogy bármilyen apró előrelépés a segítségünkre lehet."

Ami a további fejlesztéseket illeti, az Aston Martin szezon előtt reméltnél nagyobb lemaradása az élmezőnyhöz képest Vettel szerint nem jelenti azt, hogy már most teljes mértékben át kellene állniuk a 2022-es autó fejlesztésére. Szerinte ennek még nincs itt az ideje.

Persze a kérdés az, hogy miben mérjük a lehetőséget. Dobogós helyezésekben és pontokban, vagy győzelmekben, vagy valami más valutában. Szerintem csapatként sok apró dologban fejlődhetünk, végső soron pedig mindig az apróságok teremtik meg a különbséget és vezetnek el a tökéletességhez. Még ha tudjuk, hogy nem is azokért a pozíciókért versenyzünk, amelyekért szeretnénk, ez hasznosan eltöltött idő" – vélte Vettel.

Vettel továbbra is fejlesztené az Aston Martint Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A német pilóta szerint az első és legfontosabb, hogy növeljék az AMR21-es tapadását. „Ha megnézzük a gyorsabb autókat, azoknak nagyobb a tapadása, és nem csak a lassabb kanyarokban. Nyilvánvalóan megpróbáltuk a vezetésünkkel orvosolni ezt, amennyire csak lehet, majd a beállításokon dolgoztunk, az utolsó lépés pedig a fejlesztések, amelyeket nem lehet minden versenyen bevetni, különben nem lesz belőlük annyi, amennyit az ember szeretne."

„Ez szerintem egy teljesen normális folyamat. A gyorsabb autóknak is vannak gyengéi, amelyeken a csapatok megpróbálnak javítani. Nekünk nincs akkora tapadásunk, mint szeretnénk, úgyhogy normális, hogy küszködünk. A legutóbbi verseny elég nehéz volt mindannyiunknak a nagy szél miatt. Itt valószínűleg egy kicsit más lesz a helyzet."