Vágólapra másolva!
A Ferrari Forma-1-es csapatát hat év után tavaly elhagyó Sebastian Vettel a jövőben még kevesebb szállal fog kötődni a maranellóiakhoz, miután többek között hat utcai Ferrarijától is megválik.

Sebastian Vettelről köztudott, hogy imádja az autókat és a motorokat, és előszeretettel gyűjti is azokat. A négyszeres világbajnok most azonban megválik gyűjteményének néhány igen különleges darabjától, köztük több Ferraritól, de szerepel az eladásra bocsátott kocsik között az a Mercedes is, amelyet a 2009-es Abu-dzabi Nagydíj megnyeréséért kapott.

Ezek az autók kerülnek ki Vettel kollekciójából

Vettel összesen nyolc autót ad el a szupersportkocsikkal kereskedő Tom Hartley Jr. révén, aki már közzé is tette azokat Instagramján és vállalkozásának oldalán, jelezve, hogy azok a négyszeres világbajnok gyűjteményéből származnak. A nyolc autóból öt Ferrari, két Mercedes és egy BMW.

A maranellói sportkocsik közül kettő, egy 2016-os LaFerrari és egy 2004-es Enzo már szinte rögtön gazdára is talált. Nem csoda, hiszen mindkettő igazi kuriózum, előbbiből mindössze 499, utóbbiból pedig csupán 400 darabot gyártottak.

A 950 lóerős, V12-es hibrid szörnyeteg által hajtott LaFerrari ráadásul az egyes sorszámot kapta és külön Vettelnek készült, amiről több részlet, például az alcantara kárpittal bevont ülés fejtámlájába varrt Vettel-logó, a műszerfalon levő aprócska német zászló, illetve a kormány alsó részére elhelyezett Sebastian Vettel felirat is árulkodik.

Szintén egyedileg a német pilótának, az ő igényei szerint készült a 725 ezer fontért, átszámítva 307 millió forintért kínált 2016-os Ferrari F12TDF. A mindössze 1200 km-t futott autó (a LaFerrariban ennél is kevesebb, 490 km, az Enzóban pedig 1790 km van) fejtámláján szintén megtalálható a varrott Vettel-logó, akárcsak annak a 2015-ös Ferrari 458 Specialénak az ülésén, amit 350 ezer fontért lehet megvásárolni.

A 3077 km-t futott autó különlegessége az arany pöttyökkel tarkított metálfekete festés, valamint az, hogy ez volt a legelső Ferrari, amit Vettel magának rendelt.

Az összes autó kifogástalan állapotban van

A kollekció olasz sportkocsikból álló részének az Enzo és a LaFerrari mellett egy 1996-os Ferrari F50 a harmadik igazán egyedik darabja. Az előző kettőhöz hasonlóan V12-es motorral (az 1990-es F1-es Ferrari 641-ben használt erőforrásból fejlesztették ki) szerelt autócsoda a leírás szerint az autó első tulajdonosától, Dániából került Vettelhez 2015-ben, és nagyon kevés kilométer van benne, ami ezen modell esetében igen ritka. Valamint azt is kiemelték, hogy az autó az erről szóló igazolás szerint teljesen eredeti állapotában van, azaz sem a kasztnijához, sem a motorjához vagy a váltójához nem nyúltak hozzá.

Vettel a hat Ferrari eladása ellenére nem marad ugyanakkor utcai Ferrari nélkül, hiszen továbbra is a kollekciója részét képezi egy F40-es Ferrari.

Ami a két Mercedest és a BMW-t illeti, azok sem kispályás darabok. A 2010-es Mercedes-Benz SLS AMG-t még a német versenyző rendelte magának red bullos évei elején, a megjelenésekor a legerősebb szériagyártású Mercedesnek számító SL65 AMG Black Series-t pedig 2009-ben, az első Abu-dzabi Nagydíj megnyeréséért kapta. A Z8-as BMW-t harmadik tulajdonosként vásárolta meg az Egyesült Államokból 2015-ben, tavaly pedig egy interjú során említést is tett róla, amikor arról kérdezték, hogy melyik a kedvenc James Bond-autója, ez a kocsi szerepelt ugyanis az 1999-es, „A világ nem elég" című Bond-filmben.