Vágólapra másolva!
A Ferrari új pilótája, Carlos Sainz és a koronavírussal küzdő Charles Leclerc is tesztelésre készül Fioranóban. Lehetőséget kapnak a Scuderia akadémistái és az Alpha Tauri újonca is.

Mindössze három napnyi tesztlehetőséghez jutnak a csapatok a Forma-1 2021-es szezonja előtt Bahreinben, ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan másfél nap jut a versenyzőknek, sőt, a Williamsnél ennél is kevesebb. Többen is jelezték már, hogy ennyi idő alatt nem lehet rendesen felkészülni, ezért keresni kezdték az alkalmat a gyakorlásra.

Sainz a jövő héten a pályán is folytathatja a felkészülést a Ferrarival Forrás: Ferrari

Az idén már Alpine néven szereplő Renault lényegében, ahol csak lehetett, F1-es autóba ültette a visszatérő Fernando Alonsót, de csapatot váltó ellenfeleinek, Sergio Péreznek, Carlos Sainznak, Daniel Ricciardónak vagy Sebastian Vettelnek nem volt adott a lehetőség, hogy legalább kétéves autóval kezdjék meg az edzéseket vagy részt vegyenek az előző szezon utáni teszten.

A szabályok szigorúak, aktuális autóval nem lehet pályára lépni a kollektív tesztek kivételével,

ezért jobb híján a Ferrari is elővesz a garázsból egy régebbi autót, hogy Sainznak és némi meglepetésre a koronavírusból gyógyuló Charles Leclerc-nek is tesztlehetőséget biztosítsanak Fioranóban. A Racefans úgy tudja, mindkét pilóta pályára léphet Fioranóban a jövő hét során, az Autosport szerint Sainz szerdán és csütörtökön vezethet.

A munka már hétfőn megkezdődik a Ferrari házi tesztpályáján, Robert Shvartzman és Marcus Armstrong ülhet a volán mögé, később várhatóan Giuliano Alesi is lehetőséget kap. A szabályok szerint már a 2019-es autó használatára is lenne lehetőség, mégis a 2018-as SF71H-t használják majd, mert abból van egy azonnal bevethető, felkészített példány.

A Ferrari akadémistái már tavaly is tesztelhettek a 2018-as autóval Fioranóban, a képen Mick Schumacher látható Forrás: Ferrari

A Ferrari ezt a modellt használta tavaly is, amikor Mugellóban a 2020-as szezonra készültek és a junioroknak szervezett tesztnapon is, így Leclerc bár nem versenyzett ezzel az autóval, már van vele tapasztalata. A monacói pilóta bevetése valószínűleg a referencia érdekében szükséges, hogy azonnal legyen összehasonlítási lehetőség az érkező spanyol pilóta tempójának felmérésére.

Leclerc szempontjából is kapóra jön a fioranói teszt, így ő is tapasztalatot szerezhet arról, hogy milyen fizikális állapotban van a koronavírus-fertőzés után. A betegség miatt a monacói pilóta otthon gyógyul, Sainz a héten Maranellóban járt a Red Bull új szerzeményéhez, Sergio Pérezhez hasonlóan. A mexikói pilóta Milton Keynesbe látogatott.

Az Alpha Tauri is pályára lép

A Ferrarihoz hasonlóan a mezőny másik olasz csapata, az Alpha Tauri is pályára lép a jövő héten, az Autosport szerint január 27-28-án Cunoda Juki vezethet Imolában, ahol már tavaly is gyakorolt a szuperlicenc megszerzése érdekében, majd február 23-25. között ismét az idén is versenyt rendező pályára utaznak, ekkor már valószínűleg a 2021-es autót használják majd, hivatalosan filmforgatásra. A lap úgy tudja, Cunoda mellett Pierre Gasly is autóba ülhet majd, feltehetőleg szintén referenciának.