Egy lépéssel közelebb az F1 a rekordhosszúságú szezonhoz

Forma-1, Spanyol Nagydíj, rajt
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 16: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads the field into the first corner during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 16, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Rendeződhet a 2021-es Forma-1-es szezonra szerződéssel még nem rendelkező Spanyol Nagydíj helyzete, amely zsinórban 31. alkalommal fogadhatja a királykategória mezőnyét.

Noha a koronavírus-járvány miatt még bőven érhetik meglepetések a Forma-1-es cirkuszt a 2021-es versenynaptárral kapcsolatban, egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy – legalábbis jelen állás szerint – véglegessé váljon a jövő évi menetrend. Ez a lépés pedig a május 9-i Spanyol Nagydíjhoz köthető, amelynek szervezői megkapták a zöld utat a verseny szerződésének meghosszabbításához a katalán kormánytól. Mindez abból a szempontból is fontos, hogy jövőre rekordszámú, 23 versenyt tervez az F1, amihez a barcelonai viadal megtartása is elengedhetetlen.

Az idei Spanyol Nagydíjat nézők nélkül rendezték Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Korábban sokáig kérdéses volt a Spanyol Nagydíj megrendezése már az idei szezonban is. A verseny végül egyéves szerződéshosszabbítást írt alá a Liberty Mediával, így az idén a koronavírus-járvány ellenére megtartották a futamot, noha nem az eredeti, májusi időpontban. A 2021-es versenynaptárban ugyanakkor csak "megcsillagozva" szerepel a katalóniai futam, mivel a pálya nem rendelkezik szerződéssel.

A jelek szerint ez azonban már nem sokáig lesz így, a katalán kormány ugyanis megadta az engedélyt a promóternek, hogy tárgyaljon a szerződéshosszabbításról a jogtulajdonossal.

„A szerződés aláírása garantálja az esemény zsinórban 31. megtartásának ünneplését a Circuit de Barcelona-Catalunyán – olvasható a katalán kormány közleményében. – A Forma-1-es nagydíj olyan érték, amely hozzájárul Katalónia pozíciójához a világturizmusban és a világ autógyártásában."

Alonso visszatérésével ismét két spanyol lesz a mezőnyben, Carlos Sainz ráadásul a Ferrarival szerepelhet majd hazája versenyén Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Barcelonában 1991-ben rendeztek először Forma-1-es versenyt, a katalán pálya pedig azóta minden évben a versenynaptár része. Az aszfaltcsík több kisebb átépítésen is átesett az évek során, legutóbb 2007-ben, amikor az utolsó két gyors jobbkanyar helyett egy nem túl ritmusos sikán került be a vonalvezetésbe. A 2021-es futamra most hosszú idő után ismét változtatni fognak, a 2004 óta az F1-es mezőny által használt 10-es kanyar helyett a forduló korábbi, tempósabb változatának egy szűkebb verzióját alakítják ki.

A képen látható szekció kikerül a vonalvezetésből, helyette a háttérben látható, régi nyomvonalnál valamivel szűkebb útvonalon fognak haladni 2021-től Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A 16 éve használt változatot biztonsági szempontokat figyelembe véve alakították ki, valamint azt remélték tőle, hogy növelni fogja az előzések számát. A pálya közleménye szerint az új változatot egy ideje már mérlegelték az FIA-val és a FIM-mel, hogy az autó és motorversenyek számára is megfelelő legyen. Az új 10-es és 11-es kanyar az eredeti verzió és a szűk vonalvezetés közötti átmenet lesz, elegendő távolságra a védőfaltól a biztonságos versenyzéshez.