Vágólapra másolva!
A Forma-2 második helyezettjének Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint két dolga lesz az Eifel Nagydíj első szabadedzésén: következetes visszajelzésekkel szolgálni a mérnököknek, valamint egyben tartani az autót. Callum Ilott így akár még az amerikai gárda jövő évi ülésére számításba jövő pilóták közé is bekerülhet.

Mick Schumacher mellett a Ferrari versenyzői akadémiájának egy másik tagja, a hétszeres világbajnok fiához hasonlóan 21 esztendős Callum Ilott is az Eifel Nagydíj első szabadedzésén debütál Forma-1-es versenyhétvégén. Az első tréningen a Haasnál vezető, a Forma-2-es pontverseny második helyén álló brit pilótáról kevesebb szó esik, mint jónevű riválisáról, noha neki is megvan az esélye arra, hogy 2021-től a mezőny tagja legyen. Günther Steiner, a Haas-istálló csapatfőnöke ugyanakkor óva inti őt attól, hogy megpróbálja lenyűgözni őt.

Ilott is most fog először élesben F1-es autóba ülni Forrás: Andy Hone/Haas F1 Team

Idei gyenge szereplése ellenére a Haas a 2021-re ülést kereső versenyzők egyik legfőbb célpontjává vált, az istálló ugyanis egyik jelenlegi pilótájával sem áll szerződésben a következő évre, és akár mindkettőt lecserélheti az idei szezon után. Steiner nemrég elmondta, hogy közel tíz pilóta szerepel azon a listán, amelyről kikerül a jővő évi kettősük, az Eifel Nagydíj csütörtöki sajtónapján pedig azt is elárulta, hogy Ilott nincs köztük. Legalábbis egyelőre.

„Nincs rajta a listán, mert a Ferrari pilótája. Nem tudom, hogy mit terveznek vele és a többi. Ennélfogva jelenleg nincs rajta a listán. Ugyanakkor nagyon tisztelem őt, mivel második helyen áll a Forma-2-ben, ami azt jelenti, hogy elég jó. Ma reggel találkoztam vele először, ma délután pedig lesz egy megbeszélésünk, ahol kicsit jobban megismerhetem.

A csapatfőnök közölte, hogy a Ferrari nem kereste meg őket Ilott 2021-es szerződtetésével kapcsolatban, csupán a mostani első szabadedzést fixálták le a maranellóiakkal. Hogy Ilott azért kerülhet-e fel a listára pénteken, mert adott esetben jól teljesít a szabadedzésen, vagy azért, mert a Ferrari a Haasnál szeretné-e őt elhelyezni 2021-re, Steiner nem árulta el. Annyit azonban elmondott, hogy nem a legjobb körideje alapján fogják megítélni a britet.

Ilott a Ferrari juniorja, így nagyban az határozza meg a jövőjét, hogy a maranellóiak milyen utat jelölnek ki a számára Forrás: Ferrari

„Nem az első szabadedzés eredményétől függ [hogy megérdemel-e egy ülést a Forma-1-ben].

Amit szeretnék elkerülni, hogy megpróbáljon lenyűgözni minket. Ez az egyik feladatunk, mert amikor ilyesmivel próbálkoznak, akkor általában csalódást okoznak, mert olyasmit tesznek, ami nem jó."

Sokkal fontosabb lesz Ilottnak, hogy egyenletes köröket autózzon, és segítse a Haas felkészülését a visszajelzéseivel. „Amit szeretnénk ettől a teszttől, az következetes visszajelzés arról, hogy mit érez, nem pedig egy jó köridő, mivel az mindig nehéz, nagy a nyomás, csupán másfél óra áll a rendelkezésre – mondta Steiner. – Vezetett már Forma-1-es autót korábban, úgyhogy ismeri a dörgést, noha az már elég régen volt.

Ami a jövő évi pilótapáros kiválasztását illeti, a csapatfőnök azzal kapcsolatban csak annyit közölt, hogy egyre közelebb kerülnek a döntéshez, ami remélhetőleg már nincs túl messze, a jelenleg a listájukon szereplőkről azonban nem akart elárulni semmit.