Az F1 vezérének azonnal bevillant, hogy ki lehet a megfelelő utódja

Forma-1, Magyar Nagydíj, vasárnap
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Chase Carey, CEO and Executive Chairman of the Formula One Group, signs autographs for fans before the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy a Ferrari korábbi csapatfőnöke már az utódkeresés legelején nagyon kecsegtető jelölt volt az ő posztjára. Az amerikai üzletember szerint segített neki, hogy a motorsporton kívülről érkezett, most azonban olyan ember kellett, akinek nem kell felvennie az F1 tempóját.

A következő évtől Stefano Domenicali veszi át Chase Carey helyét a Forma-1 elnök-vezérigazgatói székében, de az amerikai üzletember sem távolodik el a sportágtól, ugyanis ügyvezetői jogkör nélküli elnökként folytatja a munkásságát. Carey külsősként érkezett az F1-be 2017-ben, ami szerinte pozitívumokkal járt, ugyanakkor úgy véli, a jelenlegi helyzetben jó, hogy Domenicali személyében olyasvalaki érkezik, aki otthonosan mozog a sportágban.

Chase Carey számára ismeretlen volt a Forma-1 világa Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Chase Carey 2017-ben, a Liberty Media érkezésével került a Forma-1 elnök-vezérigazgatói pozíciójába. Az előtte a média világában érdekelt üzletembernek szinte teljesen ismeretlen volt az F1, sok mindenbe bele kellett tanulnia, de úgy véli, az új nézőpont jól jött neki. „Jöttünk és azt mondtuk, hogy van néhány dolog, amit az elmúlt években nem csináltak meg, mint például a digitális médiával kapcsolatos dolgok.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Domenicali kinevezésével Carey úgy gondolja, hogy az új Concorde-egyezmény aláírásával mostanra jött el az idő, hogy olyan ember üljön a kormányhoz, akinek már van tapasztalata a Forma-1-ben.

Szerintem [Domenicali] kinevezésének volt értelme. Úgy vélem, valódi haszna lesz annak, hogy valaki az ő szakértelmével és tapasztalatával érkezik."

Domenicalinak nem kell bemutatni, hogy miként működik a Forma-1 Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Carey marad ügyvezetői jogkor nélküli elnök, állítása szerint ez azonban csak tanácsadással jár majd, a döntések mostantól Domenicali kezében lesznek.

Megvitattuk az előtte álló kihívásokat, lehetőségeket és a prioritásokat. Szerintem meglehetősen hasonló nézeteket vallunk arról, hogy a Forma-1-nek milyen irányba lehet és kell mennie."

„Jön néhány izgalmas dolog, mint az új autók 2022-ben és sok új kezdeményezés, mint a költségplafon és a bevételek igazságosabb elosztása. Stefano szerintem olyan döntéseket fog hozni, amelyeket helyesnek gondol, és ennek így is kell lennie."

A jelenlegi elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az utódkeresés közben a Ferrari korábbi csapatfőnökének neve egyből nagyon jó helyen szerepelt a listán.

„Stefano érkezése elképesztően izgalmas. Ő olyasvalaki, aki egyből a dolgok közepébe fog vágni, ismeri a dörgést. Együtt fogunk az általunk lefektetett dolgokra építeni. Amikor elkezdtük az utódkeresés folyamatát, az ő neve azonnal bevillant, de azért végig akartunk menni a folyamaton, és megvizsgálni a nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló jelölteket. Személyeket a motorsport világából és azon kívülről, mivel én is külsősként érkeztem" – mondta Carey.