A Ferrari és a Red Bull is tagadja, hogy ők kémkedtek a Mercedes után

Forma-1, Lewis Hamilton, Charles Leclerc, Max Verstappen, Osztrák Nagydíj
RED BULL RING, AUSTRIA - JUNE 29: Lewis Hamilton, Mercedes AMG F1 W10, Pole Sitter Charles Leclerc, Ferrari SF90 and Max Verstappen, Red Bull Racing RB15 driving into Parc Ferme during the Austrian GP at Red Bull Ring on June 29, 2019 in Red Bull Ring, Austria. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto és Christian Horner is tagadta, hogy a Ferrari vagy a Red Bull 3D-s kamera segítségével próbálta volna lemásolni a tavalyi Mercedest. A maranellóiak csapatfőnöke nem lát kivetnivalót az eljárásban, pusztán a teljes autó lekopírozását ellenzi.

Miután minden érintett visszalépett a fellebbezéstől, a Racing Point autómásolási ügye formálisan véget ért a Forma-1-ben. A silverstone-iak elfogadták a büntetést, míg az ellenfelek garanciát kaptak arra, hogy az FIA a jövőben szigorítja az erre vonatkozó szabályokat. Az eset utózöngéi azonban még nem ültek el teljesen.

Wolff szerint valamelyik akkori riválisuk tavaly 3D-s kamerát használt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Toto Wolff még a 70. Évforduló Nagydíjának hétvégéjén kijelentette, hogy vélhetően nem csak a Racing Point másolta le az autójukat, vagy legalábbis annak egyes részeit, mivel tavaly többször is látták, hogy az egyik csapat 3D-s kamerával szkenneli a Mercedeseket, aminek segítségével sok mindent meg lehet szerezni.

A brackley-iek csapatfőnöke nem nevezte meg az istállót, de egyértelművé tette, hogy az egyik akkori fő riválisukról van szó.

2019-ben pedig csak a Ferrari és a Red Bull tudta megközelíteni vagy néha megverni őket. Mattia Binotto azonban tagadta, hogy a maranellóiak kémkedtek volna a Mercedes után, ugyanakkor hozzátette, ő maga ebben nem lát problémát.

„Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy bárki is szekennelte-e az autójukat – nyilatkozta a svájci szakember. – Mi biztosan nem, így nem is tudom kommentálni a történteket. Ezzel együtt semmilyen szempontból nem találok kivetnivalót az eljárásban, szerintem akkor van gond, ha valaki teljes mértékben lemásolja a kocsit.

Feltéve, hogy mind Wolff, mind Binotto igazat mondott, előbbi kizárásos alapon a Red Bullra gondolhatott. Christian Horner viszont szintén tagadta, hogy ők ilyen módszerhez folyamodtak volna.

Binotto és Horner is tagadta, hogy 2019-ben ilyen módon szereztek volna adatokat Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

„Ha megnézzük a hasonlóságot Toto autóival, akkor csak azt tudom feltételezni, hogy a Racing Point lehetett [az, aki 3D-s kamerával szkennelt] – jelentette ki az energiaitalosok csapatfőnöke. – Nem tudom, hogy Toto mire utalt, de biztosan nem mi voltunk.”