A Ferrari korábbi elnöke felsorolta, hogyan lőtt öngólokat a csapat

Forma-1, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Ferrari, Olasz Nagydíj, 2020 péntek
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 04: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 leads Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 during practice for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 04, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Luca di Montezemolo szerint a távozása óta alkalmatlan emberek irányítják a Ferrarit, és sem a szakemberekkel, sem Sebastian Vettellel nem bántak megfelelően.

A Ferrari újabb hullámvölgyet él át, nem az elsőt, amióta Michael Schumacher visszavonult tőlük. Az istálló nem szimplán esélytelen a győzelemre, hanem a pontszerzésért is meg kell izzadnia, és a fejlesztések korlátozása miatt még látványos javulás sem várható a közeljövőben.

A csapat elnökeként 23 éven át, 2014-ig dolgozó Luca di Montezemolo szerint több forrásból erednek a problémák. Az egyik a menedzsment, nem véletlenül szorgalmazta nemrég az átszervezést.

„Sajnos 2014 után jöttek a problémák – állította az RTL-nek.

Azt gondolták, itt gyorsan el lehet jutni a győzelmekhez."

Nem megy a Ferrarinak idén (se) Forrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

Egyetértett a felvetéssel, hogy hiba volt elengedni James Allisont, aki ma már a Mercedes technikai igazgatójaként aratja sorra a sikereket.

Ugyanakkor a jelenséget általános gondnak érzi a Ferrarinál, hogy nem tudják a megfelelő pozícióba helyezni az embereket.

"Másokat is megnevezhetnék. Ráadásul elkövették azt a hibát is, hogy a közúti részlegtől irányították át kiváló szakembereket a Forma-1-eshez, pedig a két területen teljesen más képességekre van szükség" – mondta.

2016: James Allison (balra) és Maurizio Arrivabene csapatfőnök. Már egyikük sincs a csapatnál, előbbi hiánya fájó pont lehet Forrás: AFP/Peter Parks

"Enzo [Ferrari] mindig azt mondta, ha a legjobb pilóta Guatemalában van, akkor onnan kell leigazolni. Ugyanez érvényes a szakemberekre is. A legjobbakat kell alkalmaznunk, hogy javítsanak a teljesítményen, és segítség az utánpótlást, hogy ők is fejlődhessenek

Nem tetszett neki a bejelentés módja Vettel kirúgásáról

Röviddel Montezemolo búcsúja előtt jelentették be a Ferrarinál Sebastian Vettelt, de az olasz üzletember már nem dolgozott együtt a négyszeres világbajnokkal, akinek nem sikerült visszavezetnie a csúcsra a Ferrarit. A csapat és a pilóta útja 2018 közepéig bíztatóan haladt, de azóta leszállóágban vannak, és az idei év végén szétválnak az útjaik.

Vettel jövőre nem lesz a Ferrari tagja Forrás: AFP/Miguel Medina

„Egyáltalán nem tetszett, ahogy csinálták és ahogy időzítették a szakítást Sebbel – nyilatkozta Montezemolo.

Nem tartja tévedésnek Vettel Ferrarinál töltött idejét, csak a feltételek nem voltak adottak a sikeréhez. „Sebastian sosem dühöngött, mindig csapatjátékosként viselkedett. Megnyert olyan futamokat, amiket más nem nyert volna meg, olyan autóval, ami nem mindig volt ütőképes" – mondta az exelnök. – Vettel olyan típus, mint Michael [Schumacher], akinek támogatásra van szüksége a környezetétől. Otthonos környezetre vágyik, amiben megvédik és támogatják."

„Michael esetében ez megvalósult Jean Todttal, és én is elintéztem ezt Niki Laudának a [ferraris] karrierem kezdetén" – utalt a sportigazgatói tevékenységére az 1970-es évek elején.