Pimasz kérdéssel emlékeztették Claire Williamset saját önellentmondására

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, péntek, Claire Williams, Williams Racing
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 07: Williams Deputy Team Principal Claire Williams talks in the Team Principals Press Conference during practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 07, 2020 in Northampton, England. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Claire Williamsnek felhívták a figyelmét arra, hogy ellentétesen cselekedett azzal, amit két évvel ezelőtt mondott az istálló jövőjével kapcsolatban. A Williams csapatfőnök-helyettese meglepődött, de nevetés lett a vége. Frank Williams lánya kijelentette, Bernie Ecclestone-nak nincs köze a csapatot megvásárló befektetőhöz.

A Williams múlt héten bejelentette, hogy a csapat a Dorilton Capital nevű magántőke-befektető kezébe került, ami azt jelenti, hogy nincs már brit kézben lévő F1-es istálló a mezőnyben és letűnt az a korszak is, amelyben az alapítók álltak a csapataik élén. A lépés azért vált szükségessé, mert a Williams évek óta anyagi gondokkal küszködött, így viszont a Williams-család szerint sikerült biztosítani a legendás alakulat hosszú távú jövőjét.

Claire Williams 2018-ban még másképp vélekedett a csapat eladásáról Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az üzlet természetesen szóba került a Belga Nagydíj hétvégéjén is. Will Buxton, a Forma-1 riportere rögtön egy váratlan kérdéssel nyitott Claire Williams felé az F1.com-on található videóban. Az újságíró emlékeztette a Williams csapatfőnök-helyettesét, hogy két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy „a csapat eladása csak a holttestemen át valósulhat meg”.

Williamset láthatóan meglepte, hogy Buxton emlékszik erre a mondatára, és vissza is kérdezett, hogy most tényleg minden egyes szavát fel tudja-e mondani, ami a múltban hangzott el tőle.

Az újságíró erre azt válaszolta, hogy a Netflix Drive to Survive című sorozatából idézett, amire mindkét fél elnevette magát, majd az interjú folytatódott.

Buxton annyiban emlékezett pontatlanul, hogy Williams nem konkrétan a csapat eladásáról beszélt, hanem arról, hogy nem fognak a Tyrrell útjára lépni, amely egykor több világbajnoki címet is szerzett, de bő húsz éve eltűnt a Forma-1-ből. Ezalatt persze sok mindent lehet érteni, de az tény, hogy a Williams neve egyelőre megmarad.

Az FIA pénteki sajtótájékoztatóján ugyancsak ez volt az egyik legfőbb téma. A grove-iak csapatfőnök-helyettese kiemelte, örül, hogy az ügylet lezárult, már csak azért is, mert az új tulajdonosok szenvedélyesek a Forma-1, illetve a Williams iránt.

Hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy a csapat mindennapi életében bármilyen változás lenne.

Az újságírók azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és szerették volna, ha Williams több részletet elárulna az új tulajdonosról. Egyikük felhívta a figyelmet arra, hogy a Dorilton Capital a BCE elnevezésű leányvállalatán keresztül vásárolta meg a csapatot, aminek neve megegyezik Bernard Charles Ecclestone monogramjával. Williams azonban leszögezte, a sportág egykori teljehatalmú ura semmilyen szerepet nem játszott az eseményekben.

Ecclestone-nak nincs köze a Williams megvásárlásához Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Igen, ezt már láttam, és a héten beszéltem is Ecclestone úrral, hogy megkérdezzem, ő áll-e az egész mögött. Na jó, ez csak vicc volt. Bernie-nek semmi köze az új tulajdonosokhoz, a Dorilton Capital teljesen független, nem Bernie a Williams új tulajdonosa.”

Miután többen is ezt firtatták, Williams valamelyest engedett a nyomásnak, és elárult néhány részletet az új befektetőről. Mint kiderült, egy 2009 óta működő amerikai cégről van szó, amelynek elnöke Matthew Savage, a vezérigazgatója pedig Darren Fultz, viszont kiderült, hogy ők csupán menedzserek, a tőkét egy család biztosítja, az ő kilétükről viszont semmit sem volt hajlandó elárulni, ahogy arról sem, hogy mi lett a sorsa Toto Wolff és Brad Hollinger tulajdonrészének. A Dorilton Capitalnek több mint 60 üzleti érdekeltsége van, de a motorsportban korábban még nem vállalt szerepet. A Williams csapatfőnök-helyettese abban is biztos, hogy előbb-utóbb a versenyhétvégéken is találkozhatunk a cég vezetőivel.

Williams többször is hangsúlyozta, hogy a történtek nincsenek hatással a csapat működésére, és továbbra is édesapja, Frank Williams a csapatfőnök, ő pedig a helyetteseként tevékenykedik. Ezt az állítását akkor is fenntartotta, amikor arról kérdezték, hogy ez előreláthatólag később is így lesz-e.

„Nézze, ugyanazt kérdezi, amit mindenki más – válaszolta az egyik újságírónak. – A válaszom viszont nem változik, egyelőre minden a megszokott módon megy tovább, ennél többet nem tudok mondani.”