Massa a Ferrarinál elsőre ellenszegült az Alonsót segítő csapatutasításnak

Forma-1, Felipe Massa, Fernando Alonso, Scuderia Ferrari, Török Nagydíj 2010
ISTANBUL, TURKEY - MAY 29: (L-R) Felipe Massa of Brazil and Ferrari and Fernando Alonso of Spain and Ferrari walk in the paddock following qualifying for the Turkish Formula One Grand Prix at Istanbul Park on May 29, 2010, in Istanbul, Turkey. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 2006-tól 2012-ig a Ferrarinál versenyző Felipe Massa felidézte, hogy miként indult közös időszaka a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval, és a maranellóiak miként próbálták meg már a szezon elején a spanyol mögé parancsolni őt.

Felipe Massa már többször nyilatkozott arról, hogy pályafutása során ki volt a legerősebb csapattársa, ki jelentette számára a legnagyobb fejtörést. Noha első ferraris évében a hétszeres világbajnok Michael Schumacher mellett kellett bizonyítania, a brazil pilóta mégis Fernando Alonso ellen szenvedett a legtöbbet. A páros 2010-ben, a spanyol világbajnok Ferrarihoz szerződése után kezdett együtt dolgozni, Massa pedig egy Instagramon adott hosszabb interjúban most felfedte, hogy már a második közös versenyükön elkezdődtek a gondok.

A Ferrari már a második versenyen félre akarta állítani Massát Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Paul Gilham

„A legkeményebb csapattársam Fernando Alonso volt. Nem akarom figyelmen kívül hagyni Michael Schumacher jelentőségét, de kétségtelen, hogy Alonso tehetségben, gyorsaságban és intelligenciában is egy szinten volt vele – mondta el Massa azt, amit már korábban is többször kijelentett. – Schumachernek hatalma volt a csapaton belül, de ő számomra olyan volt, mint egy báty. Alonsóval az egyenlőtlenség körül volt a vita. Egyenlőek voltunk, ő azonban képes volt mindent az ő javára alakítani."

Miután a 2009-es Magyar Nagydíjon életveszélyes fejsérülést szenvedett, Massa kihagyta az idény hátralevő részét, és csak a 2010-es szezonnyitón, Bahreinben tért vissza. Az időmérőn a második rajtkockát szerezte meg Alonso előtt, a futamon pedig végül második lett, miközben a kétszeres világbajnok nyert.

Noha még csak a szezon elején jártak, a Ferrari már ekkor a spanyol pilótát favorizálta.

„Pszichológiailag nehéz volt, kétségtelen, hogy sokat szenvedtem – emlékezett Massa. – Az első versenyen, Bahreinben előtte tudtam végezni az időmérőn, utána azonban kivételes versenyt teljesített és legyőzött. Aztán Ausztráliában esett.

Azután a futam után nagy nyomás helyezedett rám."

Németországban már félreállt Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Andrew Hone

Massa utólag is hibás döntésnek tartja a Ferrari részéről a csapatutasítást, legalábbis az ausztráliait, a szezon közepén jött ugyanis az elhíresült hockenheimi eset. „A szezon második versenyén a csapat azt akarta, hogy engedjem el. Ez nem volt helyes.

A brazil három világbajnokot is csapattársának tudhatott karrierje során, Schumacher és Alonso mellett Kimi Räikkönennel is dolgozott együtt. A pályán kívül mindhárommal kijött, még Alonsóval is. „Sokat szenvedtem Alonso mellett, de nem a munkában, mivel mindig jól kijöttem vele, viszont a saját javára alakította a csapatban a dolgokat. Kimivel sosem volt ilyen problémám, ebből a szempontból Fernandóval volt a legnehezebb."