Alonso fotóval "állt bosszút" a doppingellenőrön

2017 Formula One Brazil Grand Prix 2017 Brazil sports RACE F1 racing racer Motorsports GP
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 12: F1 race pilot Fernando Alonso of McLaren-Honda pose for photo before the final race of F1 GP Brazil at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 12, 2017. Dario Oliveira / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Doppingellenőrzésen esett át szerdán, kora reggel Fernando Alonso. A McLaren pilótáját lakásában látogatta meg a WADA két ellenőre, a spanyol pedig szemtelenül lefotózta egyiküket a telefonjával, majd posztolta a képet az Instagramon.

Két évvel ezelőtt Jenson Button még arra panaszkodott, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA nem végez elég alapos munkát az F1-ben. Az akkor még a McLarennél versenyző angol azt nehezményezte, hogy az előző három-négy évben senki sem ellenőrizte, de nem ezt fájlalta igazán, hanem, hogy a versenyző kollégáit, riválisait sem.

Nem biztos, hogy Fernando Alonso most egyetértene volt csapattársával, a kétszeres

világbajnok portimaói szobájának ajtaján ugyanis szerdán, kora reggel kopogtattak be a WADA ellenőrei, hogy vizeletmintát vegyenek tőle.

Alonso már megszokta, hogy az érdeklődés középpontjában áll Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dario Oliveira

A laboratóriumi vizsgálat eredményérre még várnunk kell, de a reggel 6 órakor, álmából felvert Alonso igyekezett pozitívan felfogni a váratlan látogatást. A vizsgálat után a telefonjáért nyúlt és

„stikában" lefotózta az egyik ellenőrt, amint a vizsgálati lapot töltötte ki (igaz, sportszerűen hátulról), majd posztolta a képet az Instagramon.

6:10 AM. Antidoping control.

Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) által megosztott bejegyzés,

"Reggel 6:10. Doppingellenőrzés." - Alonso posztja az Instán

Az autóversenyzők között nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki szándékosan tiltott teljesítménynövelő szerhez nyúlna, ez ugyanis lassítaná a vezetői reflexeket, később pedig egészségkárosodáshoz vezethetne. Ennek ellenére

előfordult már, hogy F1-es pilóták – tudtukon kívül – teljesítménynövelő szert vittek be a szervezetükbe.

1995 őszén, a Nürburgringen megrendezett Európa Nagydíj alatt Rubens Barrichello és az olasz Max Papis vizeletében találtak efedrint, illetve fenilefedrint. Kiderült, hogy az orvosuk által a megfázásukra felírt orrspray tartalmazta az FIA tiltólistáján szereplő szereket, így végül megúszták a büntetést.

Az F1-es pilótáknak is alá kell vetniük magukat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrzésének Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A Formula-1-et is felügyelő Nemzetközi Autósport Szövetség mindent elkövet, hogy „tisztán", azaz doppingszerektől mentesen tartsa a száguldó cirkuszt. Az FIA a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött egyezmény értelmében, a WADA szakembereinek segítségével ellenőrzi a versenyzőket, különösen a téli felkészülési időszakban, nehogy tiltott teljesítménynövelő szerhez nyúljanak.