A Force India fejmosásban részesíti a versenyzőit

F1 - EUROPE  GRAND PRIX - AZERBAIJAN 2017 Auto CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX JUIN Motorsport RACE WORLD CHAMPIONSHIP PEREZ Sergio (mex) Force India VJM10, OCON Esteban (fra) Force India VJM10, action during the 2017 Formula One World
PEREZ Sergio (mex) Force India VJM10, OCON Esteban (fra) Force India VJM10, action during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of Europe in Azerbaijan from June 22 to 25 in Baku - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A csapatot a legnagyobb csapás érte azzal, hogy Bakuban összeütköztek a pilótái, ezért rendezniük kell a soraikat. Bár Sergio Pérez szerint ezzel talán a győzelmet bukták el, a Force India ügyvezetője nem így látja.

A Force Indiának lassan szorosabbra kell húznia a gyeplőt a versenyzőin, ugyanis zsinórban a második versenyen pontokat szórtak el. Kanadában olcsón megúszták, hogy Sergio Pérez nem engedte el a frissebb gumikon haladó Esteban Ocont, mert csak egy-egy pozíciót vesztettek Sebastian Vettel támadása miatt. Azerbajdzsánban viszont összeütköztek az egyik Safety Car utáni újraindításnál, amitől a mexikói lényegében kiesett, míg a francia a mezőny végéről felzárkózva csak a 6. helyet tudta megmenteni.

Pérez és Ocon összeütközött Bakuban Forrás: DPPI/Florent Gooden

Pedig a 20. körben történt karambol nélkül a Force Indiának kiváló sansza lett volna, hogy fennállása során először mindkét pilótája dobogóra álljon, sőt Pérez szerint akár a győzelem is elérhető lett volna számukra.

Az ügyvezető igazgató, Otmar Szafnauer elmondta, hogy házon belül rendezni kell a sorokat, mert a versenyzők ártottak a csapatnak a hétvégén.

- nyilatkozta.

"Ez egy utcai pályán történt, nem egy másik helyszínen, ahol Checo (Péreznek) nagyobb mozgástere lett volna, és akkor minden rendben van. Csakhogy ott volt a fal."

"Alaposan át fogjuk tekinteni az eseményeket, beszélünk a versenyzőkkel, és közöljük velük, hogy elfogadhatatlan, ami történt. Nem ütközhetnek egymásnak. Már az is rossz, ha egy másik autónak nekimennek, mert az tönkreteheti a versenyüket, a saját csapattársukkal viszont semmiképpen nem ütközhetnek, hiszen akkor mindketten kieshetnek. Értelmes srácok, meg fogják érteni."

A baleset felelősével kapcsolatban Szafnauer nem tudott állást foglalni.

"Checo nem úgy indult, ahogy kellett volna. Esteban jobb volt az újraindításnál, de nem hagyott elég helyet..."

A baleset idején a 4. helyért csatázott a két pilóta, de az akkor előttük lévő Felipe Massa később kiesett, Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek pedig eltérő okokból be kellett mennie a bokszba, ezért gondolta Pérez, hogy benne volt a pakliban egy Force India-győzelem. Szafnauer viszont hibásnak tartja az okfejtést, ő "nem hiszi", hogy nyerhettek volna.

"Korábban úgy éreztem, lehetséges lett volna, de most már nem. Vettel büntetést kapott, őt legyőztük volna, ahogy (Daniel) Ricciardót is - jelentette ki. - A piros zászlót azonban mi okoztuk, és e nélkül nem mozdult volna el Hamilton fejtámlája, azaz ő nyert volna. Így (az ütközés nélkül) a 2-3. helyen végezhettünk volna."

Pérez a sérült autóval még visszatért a versenybe a futam megszakítása után, de nem jutott el a célig. Ocon defektet kapott, károsodott a fékhűtője, a padlólemeze és a T-szárnya is, és a 6. helyre kapaszkodott vissza, sokáig csatázva a Mercedesekkel és Vettellel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!