Vágólapra másolva!
Megfelezhetik a rajtrácsra felállás idejét, mert Brazíliában több versenyző lekéste a himnuszt. A tévétársaságok örülhetnek a változtatásnak.

A Forma-1-es versenyek rajtja előtti egyik programpont, hogy a nagydíjnak otthont adó ország himnuszát előadja egy énekes vagy egy kórus, és ezalatt a versenyzők felsorakoznak a rajtrács elején. Erre hivatalosan 14 perccel a felvezető kör kezdete előtt szokott sor kerülni, a Brazil Nagydíjon azonban

több versenyző is hiányzott az eseményről, mások pedig csak az utolsó pillanatban tudtak odaérni,

például Jenson Button, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas.

Bernie Ecclestone zokon vehette a tiszteletlenséget, mert a Motorsport.com úgy tudja, az irodáján keresztül felvette a kapcsolatot az érintett csapatokkal az ügyben – bizonyára az orrukra koppintott –, fotókkal is illusztrálva a történteket.

A késések/hiányzások oka az volt, hogy nem mindenki tudott odaérni a himnuszra, miután leparkolt a rajtrácsra. Erre nem feltétlenül szokott sok ideje lenni a pilótáknak, ugyanis egy 14 órakor kezdődő futam esetében 13:30 és 13:45 között lehet elhagyni a bokszutcát, 13:46-kor pedig már kezdődik is a himnusz. Brazíliában több versenyző is azért késte le a ceremóniát, mert a vizes pályát feltérképezve több kört megtettek a rajtrácsra menet.

A 2015-ös brazil futam előtt teljes létszámban felsorakozott a mezőny a himnuszhoz Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A hasonló esetek elkerülése végett a csapatmenedzserek és Charlie Whiting megbeszélést folytattak Abu-Dzabiban, és azt a megoldást javasolják, hogy a következő szezontól 13:38-ra előrébb hozzák a bokszutca zárásának időpontját. Tervüket az F1 Commission és a Motorsport Világtanács elé fogják terjeszteni elé, a módosítás csak e két testület jóváhagyásával léphet érvénybe.

A szűkebb időkeret átok lehet azoknak a versenyzőknek, akiknek az autóján az utolsó pillanatban műszaki hibát detektálnak – nem gyakran, de elő szokott fordulni ilyesmi, és ilyenkor a szerelők versenyt futnak az idővel, hogy az autó felállhasson a rajtrácsra. A tévétársaságoknak ellenben kedvezhet a változás, mert így több interjút készíthetnek a futam előtt a mezőny tagjaival.

A versenyzőknek azért is kicsit púp a hátukra a kötelező részvétel a himnuszon, mert utána sietniük kell a kétbetűs kitérővel, hogy visszaérjenek az autójukhoz a rajtra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!