Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő megvédte a sokat bírált tinédzsert, szerinte sokan képtelenek lennének elviselni azt a nyomást, ami a 18 esztendős pilóta vállára nehezedik.

Fernando Alonso után Lewis Hamilton is kiállt a sokat támadott Max Verstappen mellett. A Red Bull versenyzőjét a sportszerűtlenség határát súroló védekező manőverei miatt bírálják elsősorban a múlt heti Belga Nagydíj óta, de már a korábbi futamokon is voltak megkérdőjelezhető döntései. Hamilton viszont úgy véli, Verstappenre túl nagy figyelem hárul.

„Mindkét kezével megragadta a lehetőségeit. Szálljanak le róla, a srác még csak 18 esztendős! Mi a frászt csináltunk mi 18 éves korunkban? Ő már nyert egy nagydíjat. Olyan nyomást visz a vállain, amit a legtöbb ember értelmezni sem tudna” – nyilatkozta Hamilton, aki Verstappennél felkészültebben érkezett meg az F1-be, mégis évekig követett el látványos hibákat a futamokon.

Verstappen és Hamilton egyelőre nem akadt össze Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A brit pilóta manapság is bulizós életmódot követ, és elismerte, nem tudja, milyen teljesítményt nyújtott volna, ha 18 évesen bekerül az F1-be, de úgy vélte, sokat hibázott volna. „Én csak egy fiatal, tehetséges fiút látok, akiben óriási ösztönös tehetség rejlik.

Hamilton azt viszont megjegyezte, hogy „amikor kivezette Kimi (Räikkönent) az érdekes volt”, de hozzátette, szerinte Verstappen tanul még, és a pályán bárkitől elképzelhető, hogy vakmerően kezd vezetni.

A Belga Nagydíj után nyilatkozatháború bontakozott ki Verstappen és a Ferrari két versenyzője, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel között, emellett természetesen megfigyelők tömege fejtette ki a véleményét a látottakról. A versenyzők közül sokan arra számítottak, hogy Verstappen védekezése miatt nagy vita alakul ki a versenyzői eligazításon, de az ügy meglepetésre végül szóba sem került.

Verstappent Olaszországba is elkísérték a szurkolói Forrás: 2016 Getty Images/Charles Coates

„Szerintem nagyon nyugis megbeszélés volt” – nyilatkozta Carlos Sainz. „Az a gond, hogy az újságírók és a közönség azt hiszi, hogy a versenyzők ki vannak borulva Max miatt. Nekem semmi bajom sincs vele, mert ellenem nem tett semmit. Kérdezzék Kimit vagy Sebet, lehet, hogy nekik van kifogásuk. Én csak az FIA döntéseinek következetlensége miatt vagyok kiakadva.”

Amikor különböző emberek dolgoznak sportfelügyelőként, mindig eltérő lesz a véleményük” – mondta Sainz, és ezzel szinte megismételte Kimi Räikkönen pénteki álláspontját.

Verstappen pénteken találkozott Charlie Whitinggal, az FIA versenyigazgatójával, és a Ferrari versenyzőivel is tisztázta a nézeteltérését, valószínűleg ezért nem merült fel az ügy a közös megbeszélésen. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elmondta, versenyzője magabiztosan várja a vasárnapi Olasz Nagydíjat.

„Szerintem elégedett azzal, ahol tart, és amivel szembesült” – nyilatkozta Horner a Motorsport.com-nak. „Még csak 18 esztendős, ez a harmadik éve az autóversenyzésben, mindig tanul újat.

– szögezte le, de elismerte, neki sem mindig tetszett, ahogy Verstappen vezetett, miután Räikkönen a pályát levágva előzte meg őt, és csak később adta vissza a helyet.

„Arra számított, hogy korábban visszakapja a helyet, és persze ez is közrejátszott abban, hogy erőteljesen védekezett” – magyarázta a bizonyítványt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!