Vágólapra másolva!
A francia elismeri, segítségre volt szüksége az incidensekkel teli 2012-es idénye után, és azóta is rendszeresen konzultál a pszichológusával. Úgy érzi, nemcsak jobb versenyző, hanem jobb ember is lett az elmúlt években.

Romain Grosjean 2012-es idénye elsősorban a rajt utáni ütközéseiről marad emlékezetes: a szezon során összesen hétszer volt részese az első körben történt incidenseknek, és el is tiltották egy futamról, miután a Belga Nagydíjon óriási rajtbalesetet okozott.

A franciát akkoriban rengeteg kritika érte, azóta viszont sokkal összeszedettebben versenyez, és a rajtoknál is fegyelmezettebben helyezkedik. Úgy véli, sokat segített neki, hogy a problémákkal teli időszakban elkezdett pszichológushoz járni.

„Segítségre volt szükségem, mert nem értettem, mi történik velem" – ismerte el az Autosportnak nyilatkozva. Szerinte a pszichológusnak köszönheti, hogy a kockázatos szituációkban ma már képes a helyes döntéseket meghozni.

Grosjean élete kiegyensúlyozottabb, mióta pszichológus segítségét kérte Forrás: AFP

„Olyan érzés, mintha korábban mindent egy csavarhúzóval kellett volna megoldanom, most viszont kaptam egy új szerszámot is a készletembe" – magyarázta. „Ha belekerülök egy helyzetbe, most több eszköz is a rendelkezésemre áll, és ki tudom választani a megfelelőt. Korábban csak egy eszközzel dolgoztam, és ez gyakran kudarchoz vezetett."

A magánélete is rendben van

Grosjean manapság is rendszeresen konzultál a pszichológusával, ha a személyes találkozást nem tudják megoldani, Skype-on tartják a kapcsolatot. „Mindenféléről beszélgetünk, legyen az a gyerekkorom, a rajtjaim, a pletykák, az otthoni problémák vagy az alvás" – mondta. „Csak beszélgetünk, és ha észrevesz rajtam valamit, ami esetleg gátlásokat okoz, akkor a helyes irányba, a megoldás felé terel engem."

A francia hozzátette, a pszichológus nemcsak a karrierjében, hanem a magánéletében is sokat segít. Grosjean két kisfiú édesapja, és úgy véli, a beszélgetéseknek köszönhetően jobb apává és jobb emberré is vált.

„Ha úgy ülök be a versenyautómba, hogy magammal cipelem az otthoni problémákat, akkor a versenyen is kiütközhetnek a gondok" – mondta. „Ha viszont minden rendben van, akkor megfontoltabban vezetek, és jobban tudok reagálni bármilyen helyzetre. Ez mind összefügg. Nemcsak jobb versenyző, hanem jobb apa, jobb férj, és remélhetőleg jobb ember is lettem."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!