Vágólapra másolva!
Az istálló csődbiztosa szerint sikerült összegyűjteni a szükséges összeget, ezért elutaznak az idényzáróra. Egyelőre nem tudni, kik fogják vezetni az autóikat.

A Caterham csődbiztosa és ideiglenes csapatfőnöke, Finbarr O'Connell péntek délután bejelentette, hogy az istálló rajthoz tud állni az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon. A Caterham a legutóbbi két versenyt kihagyta, miután az Orosz Nagydíj után csődeljárás indult ellenük, és a menedzsment is visszalépett.

O'Connell azonban mindent megtett azért, hogy az utolsó versenyen elindítsa a csapatot, és a Forma-1-ben szokatlannak számító crowdfunding (közösségi finanszírozás) útján próbálta összegyűjteni a versenyzéshez szükséges összeget. A kitűzött cél 2,35 millió font volt, s bár a számláló szerint 10 órával a péntek éjféli határidő előtt még csak 1,86 millió fontot sikerült összegyűjteniük, O'Connell szerint találtak olyan szponzorokat, amelyektől estig megkapják a hiányzó összeget.

„Most a versenyzők és a szponzorok szerződéseiről tárgyalunk" - nyilatkozta O'Connell a Crash.net-nek még délelőtt, amikor azt mondta, 90 százalék az esély az indulásra. „Abban egyeztünk meg, hogy az új szponzoroktól kapott pénz is hozzáadódik a crowdfunding útján szerzett összeghez. Nagyon bízunk benne, hogy ezeket a megállapodásokat még ma véglegesítjük, ez jelentősen megdobná az eddigi összeget."

A Caterhamnek még versenyzőkre és szponzorokra is szüksége van Forrás: AFP

Úgy tűnik, a szponzorokkal valóban sikerült megegyezniük, délután ugyanis O'Connell bejelentette, hogy elérték a kitűzött célt. "Nagy kihívást állítottunk magunk elé, de egyértelműen megérte" - mondta a csődbiztos. "Egy hét alatt a szurkolók lehetségessé varázsolták a lehetetlent."

"Tudtuk, hogy ha a Caterham részt tud venni az Abu-Dzabi Nagydíjon, akkor életben tudjuk tartani a csapatot, és potenciális vevők figyelmét is felkelthetjük. Nincsenek rá szavak, mennyire hálásak vagyunk minden rajongónak, aki ezt lehetővé tette."

Nem tudni, kik vezetnek

A csődbiztos elmondta, a most kötött szponzori szerződések csak az Abu-Dzabi Nagydíjra szólnak, és mivel a crowdfunding keltette érdeklődés nélkül nem jöhettek volna létre, hozzáadják a pénzt a közös összeghez. Időközben persze a Caterham hosszabb távú jövőjével is foglalkoznak, és rendületlenül keresik az új tulajdonost.

„A crowdfunding két-három potenciális vevő érdeklődését is felkeltette" – árulta el. „Nem multimilliomosokról van szó, akik csak úgy megvennék az istállót – olyan emberekről beszélek, akiknek kiterjedt kapcsolataik vannak az iparban és a Forma-1-ben. A közösségi finanszírozással tehát elértük, hogy az emberek felfigyeljenek a csapatunkra."

Egyelőre nem tudni, hogy a versenyzők közül kiket indítana el a Caterham Abu-Dzabiban. A csapattal szerződést bontó Marcus Ericsson biztos nem lesz ott a rajtrácson, ezért legalább egy új pilótával meg kell egyezniük. O'Connell elmondta, jelenleg négy versenyzővel tárgyalnak az abu-dzabi hétvégéről, és az is előfordulhat, hogy a szabadedzéseken többet is bevetnek a szponzorpénzeket hozó pilóták közül. Szerdán például az is felmerült, hogy a Caterham a 21 éves brit versenyzőnőt, Alice Powellt is bevetheti, akit a nagyapja fizetne be az első szabadedzésre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!