Vágólapra másolva!
A szokásosnál némileg gyengébb eredmények ellenére elégedettek a pénteki teljesítményükkel, és további javulást várnak. A hosszú etapokon küszködtek a szuperlágy gumikon.

Az előző versenyeken a Mercedes mögött a második erőnek bizonyuló Williams a Német Nagydíj pénteki szabadedzésein némileg visszafogottabb teljesítményt nyújtott: Felipe Massa délelőtt a 11., délután 7 tizedes lemaradással a 6. helyen végzett, Valtteri Bottas pedig tizedikként zárta a második gyakorlást. A csapat ennek ellenére elégedett a napjával, szerintük szombaton és vasárnap előrébb végezhetnek az eredménylistán.

„Jó napunk volt ma. Sokat dolgoztunk a beállításokon, különösen azok után, hogy változtatnunk kellett az autónk felfüggesztésén” – utalt Massa a trükkös interlink felfüggesztés, a FRIC váratlan betiltására, ami miatt jelentős módosításokat kellett végrehajtani az autókon.

Massa úgy érzi, a Williams pénteken folyamatosan javítani tudott az autóján. „Remélem, az egész hétvége során folytatni tudjuk a fejlődést” – bizakodott. „Az első és a második edzés között nagyot léptünk előre, ez mindig jó jel.”

Nehéz bánni a gumikkal

A brazil arra is utalt, hogy a Williams a szabadedzéseken esős beállításokat is kipróbált, hiszen az előrejelzések szerint vasárnap zivatarokra kell számítani. Pénteken viszont még a hőség nehezítette meg a csapatok dolgát, hiszen Bottas szerint az 50 fok feletti aszfalthőmérsékletek jelentősen befolyásolták az abroncsok viselkedését.

A Williams jobb teljesítményre számít szombaton Forrás: AFP


„A szuperlágy gumival nem volt könnyű dolgunk, különösen a hosszú etapokon” – magyarázta a finn, aki délelőtt nem ült autóba, mert a Williams ismét a tesztpilótanőnek, Susie Wolffnak adott lehetőséget. „Ez az egyik terület, ahol még sok munkára van szükségünk.”

„A felfüggesztésen végzett módosítások érdekes mechanikai változásokat eredményeztek, ezért rengeteg adatot kell kielemeznünk” – tette hozzá a délutáni edzést egy másodperces lemaradással záró Bottas. „Még sok lehetőségünk van a javulásra – most azon kell dolgoznunk, hogy ez be is következzen.”

Tűz a hotelben

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szerint is a FRIC hiányának kompenzálása volt a csapat legfontosabb feladata pénteken. „Megpróbáltuk a változásoknak megfelelően átformálni az autónkat, ahogy az összes többi csapat is” – mondta. „Azon is dolgoznunk kell, hogy az első mért körünkön is optimális működésre bírjuk az abroncsainkat, de már nem járunk messze a megoldástól.”

Smedley továbbá kiemelte, milyen nagyszerű munkát végeztek pénteken azok a szerelők, akiknek péntek hajnalban egy tűzeset miatt el kellett hagyniuk a szállodai szobájukat. A Williams számos alkalmazottjának szállást adó hotelben éjjel tűz ütött ki, ami miatt három szerelőt kórházba vittek füstmérgezés gyanújával. Komolyabb baja szerencsére egyiküknek sem lett, a délelőtti szabadedzésre már vissza is térhettek a pályára.

"A csapatnak nagyon nehéz napja volt, hiszen a szállodánkban keletkező tűz miatt az embereink hajnali 3 óta ébren voltak" - mondta Smedley. "Így is remek munkát végeztek, nem hagyták, hogy az eset befolyásolja őket. Ez is azt mutatja, milyen nagyszerű hozzáállással dolgozik a csapatunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!