Vágólapra másolva!
A szakember a Red Bullnál fog dolgozni a következő években is, s bár nem az eddigi intenzitással, a csapat ezt a Mercedes szerint nem fogja megsínyleni. Helmut Marko abszurdnak nevezte a Ferrari 30 millió dolláros ajánlatát.

Hiába érdeklődtek iránta más csapatok, Adrian Newey továbbra is a Red Bullnál fog dolgozni. A szakember nemrég további évekre elkötelezte magát jelenlegi munkáltatója mellett, de a Forma-1-es gárdát ezentúl csak tanácsadóként fogja segíteni, a mindennapi munkájában nem vesz részt. Helyette más projekteket irányít majd. A Forma-1-gyel azért fog kevesebbet foglalkozni, mert mérnöki szempontból nem találja elég vonzónak az egyre kötöttebb szabályokat.

"Adrian nyíltan elismerte, hogy egy kicsit elfáradt" - nyilatkozta a Red Bull sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko a Servus TV-nek. "Nem akarjuk elveszíteni őt, ezért felépítünk egy új központot, ahol többféle projektet irányíthat, párhuzamosan a Forma-1-es munkájával."

A Ferrari az utóbbi időben aktívan érdeklődött más csapatok mérnökei iránt - bár hivatalosan ezt nem jelentették ki -, de az előző évek bajnoki autóit tervező Newey nemet mondott nekik. Marko elárulta, hogy a Red Bull hosszasan tárgyalt a szakemberrel, akinek a Ferrari állítólag a jelenlegi bérének több mint kétszeresét, évi 30 millió dolláros fizetést ígért.

A Ferrari évente 30 millió dollárt kínált Neweynak Forrás: Red Bull

"A Ferrari abszurd ajánlatott tett neki, mind anyagi, mind munkaköri szempontból" - mondta Marko. Newey úgy fogalmazott, hogy eleve nem vágyott a maranellóiakhoz. "Az az igazság, hogy szinte a csapat megalakulásától a Red Bullnál dolgoztam. Központi szerepet töltöttem be az istállóban és a fejlődésében. Ha ezután otthagynám őket, az egy kicsit olyan lenne, mintha a feleségemet hagynám el." Egyesek szerint Newey más neves mérnökökhöz hasonlóan azért sem akart a Ferrarinak dolgozni, mert ahhoz Olaszországba kellett volna költöznie.

Newey az egyik, ha nem a legfőbb kovácsa volt a Red Bull 2010 és 2013 közt megszerzett bajnoki címeinek - a háttérbe vonulása potenciálisan gyengítheti a csapatot, főleg úgy, hogy a jobbkezének tartott Peter Prodromou átigazolt a McLarenhez. A Mercedest irányító Toto Wolff ugyanakkor nem számít jelentős formahanyatlásra a Red Bulltól.

"Nem hiszem, hogy Adrian búcsút int nekik, szerintem továbbra is kapcsolatban akar állni velük. Egyszerűen csak más projektekre helyezi át a figyelmét" - idézte Wolffot az Autosport. "Buzog benne a versenyszellem, és nincs kétségem afelől, hogy igyekszik segíteni a csapatot, amennyire csak tudja, hogy visszatérjenek a nyerő útra."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!