Vágólapra másolva!
A McLaren újonca szerint az Ausztrál Nagydíjon szerzett dobogós helyezése felért egy győzelemmel. Button szerint csak a Mercedes gyorsabb náluk.

A McLaren is azon csapatok közé tartozik, melyek egyértelműen javultak a tavalyi idényhez képest: míg 2013-ban egyetlen dobogós helyezést sem szereztek, Ausztráliában az újonc Kevin Magnussen rögtön felállhatott a pódiumra, sőt Daniel Ricciardo kizárása után Jenson Button is előrelépett a 3. helyre.

Legutóbb 2007-ben, Lewis Hamilton szintén McLaren-es debütálásakor fordult elő, hogy egy versenyző élete első F1-es nagydíján a dobogóra állhatott, Jacques Villeneuve 1996-os bemutatkozása óta pedig egy újonc sem kezdett a 2. helyen, ezért Magnussen érthető módon a saját várakozásait is felülmúlta az eredménnyel. „Egyszerűen nem hiszem el, ” – nyilatkozta a futam után. „Bár nem győztem, úgy érzem magam, mintha én nyertem volna a versenyt.”

A Dánia első F1-es dobogós helyezését megszerző Magnussen a rajtnál túl nagy gázt adott, és majdnem összeütközött Fernando Alonsóval, de ezt leszámítva hibátlanul vezette végig a versenyt. A futam végén úgy tűnt, akár a 2. helyet is elveheti Ricciardótól, ehhez azonban végül nem volt elég gyors az autója. Az utolsó támadási kísérlete előtt visszalassult, hogy spóroljon a benzinnel, majd a záró körökben újra keményen kezdett hajtani.

Magnussen hálás a McLarennek Forrás: AFP

Bár a terv ezúttal nem vált be, Magnussen rámutatott, hogy az üzemanyagra vonatkozó új szabályok számos új taktikai elemet hozhatnak a Forma-1-be. „Játszadozhatunk a motorral: van, amikor mindent beleadunk, máskor viszont visszaveszünk a tempóból, és a következő megindulásra gyűjtögetjük az energiát” – magyarázta. „Ez kívülről nézve is izgalmas lehet, mert lehetőséget teremt az előzésre.”

Magnussen rendkívül hálás a csapatának, amiért újoncként is bíztak a képességeiben, és felkészítették őt első szezonjára. „Egész télen nagyon keményen dolgoztak, és biztos nem könnyítette meg a dolgukat, hogy egy tapasztalatlan újonccal is foglalkozniuk kellett” – mondta a korábbi F1-es versenyző, Jan Magnussen fia. „Nehéz telünk volt, de a csapat remek munkát végzett, és mindent megtettek azért, hogy a lehető legkönnyebben beilleszkedjek. Ennél többet nem is kívánhatnék.”

Az időmérőn gyengébben teljesítő, ezért csak a 10. helyről induló Button a remek stratégiájának köszönhetően lépett előre. Először azzal tett szert előnyre, hogy a Safety Car pályára küldése után azonnal a bokszba hajtott, a második kerékcseréjével pedig Fernando Alonsót és Nico Hülkenberget is átugrotta. „Egyre gyorsabbak vagyunk - amikor tiszta volt előttünk a pálya, nagyon jó tempót futottunk, szerintem a Mercedesen kívül bárkivel fel tudtuk volna venni a versenyt” – mondta a brit, aki csapattársát is dicsérettel illette.

„Eddig is tudtuk, hogy Kevin milyen gyors. Tegnap remek munkát végzett az időmérőn, ezt a mai eredményével is alátámasztotta. Jó srác, és a tehetségét is bebizonyította, ezért biztos vagyok benne, hogy jól fogunk együtt dolgozni.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!