Vágólapra másolva!
A Ferrari elnöke arra kéri az FIA-t, hogy idén a szokásosnál is szigorúbban ellenőrizze a szabályok betartását. Jobban örülne, ha a pilóták spórolás nélkül versenyezhetnének.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo úgy véli, a 2014-es autókat érintő számos szabályváltozás miatt az idén különösen fontos lesz, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ne hagyjon teret az istállók „trükközésének”. Montezemolo arra kérte a szövetséget, hogy keményen lépjenek fel minden olyan csapattal szemben, amely szabálytalan módszerekkel próbál előnyhöz jutni.

„A jelentős szabálymódosítások miatt van néhány homályos terület, például az üzemanyagra, a szoftverekre és a fogyasztásra vonatkozó előírások között” – nyilatkozta az elnök a Ferrari honlapjának. „Szeretném, ha az FIA szigorúan szemmel tartaná a csapatokat, hogy megakadályozhassanak bármiféle trükközést – és biztos vagyok benne, hogy ezt meg is teszik majd. Azonban a közelmúltban is láthattunk hasonló eseteket, és a sport érdekében ezeknek nem szabad többször megtörténniük.”

Montezemolónak nem tetszik a spórolós Forma-1 Forrás: Ferrari

Montezemolo egyébként nem rejti véka alá, hogy néhány szabálymódosítás nem nyerte el a tetszését, többször is bírálta például a futamon használható üzemanyag-mennyiség korlátozását. Szerinte a nézők is nehezebben követik majd a versenyeket a folyamatos taktikázás miatt.

„A versenyzőknek vigyázniuk kell, hogy ne használják el az abroncsaikat, és a benzinnel is spóroljanak” – mondta az olasz, aki számára az jelenti az igazi Forma-1-et, ha a versenyzők és az autók is folyamatosan a határon tudnak teljesíteni. „Ahogy korábban is mondtam, nem szeretném, ha a pilóták taxisofőrökké válnának. Minden tiszteletem a taxisoké, de ők nyilván másféle munkát végeznek.”

Montezemolo elismerte, hogy a Ferrari felkészülése nem volt problémamentes, de bízik benne, hogy hamar leküzdik a kezdeti nehézségeket. Biztató jel lehet a Ferrari rajongóinak, hogy az elmúlt években rakoncátlankodó, az idei szezonra felújított szélcsatorna látszólag megfelelően működik.

„Mindenkinek vannak problémái – mi beazonosítottuk a sajátjainkat, és már folyamatban van a megoldásuk” – nyilatkozta. „Belekezdtünk egy intenzív fejlesztési programba is. A szélcsatornában mért adatokra is támaszkodhatunk, hiszen a pályán mért adatok végre egyeznek az ott kapott eredményekkel – az utóbbi években ez nem így volt.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!