Vágólapra másolva!
Az FIA elnöki posztjára pályázó brit szerint Jean Todt megszegte a szövetség etikai kódexét, amikor támogatásokat gyűjtött a világ különböző pontjairól. A francia nem tart attól, hogy Max Mosley segíteni fogja Ward kampányát.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) decemberben esedékes elnökválasztása előtt máris elkezdődött a szópárbaj a két jelölt, Jean Todt és David Ward között. A kampányát a múlt héten kihirdető brit szerint Todt etikátlan előnyhöz jutott azzal, hogy az elmúlt időszakban körbeutazta a világot, és különböző támogató leveleket szerzett a szövetség – főleg dél-amerikai és ázsiai – tagszervezeteitől.

Ward szerint egyáltalán nem sportszerű, hogy a jelenlegi elnök a pozícióját kihasználva már a szeptemberi kampányidőszak előtt ennyi támogatót gyűjtött be, ezért azt tervezi, hogy panaszt nyújt be az FIA Etikai Bizottságánál. „Kulcsfontosságú, hogy az FIA választási folyamataira sportszerű, demokratikus és átlátható módon kerüljön sor” – írta Ward egy kedden kiadott közleményében. „Úgy gondolom, súlyosan megszegi az FIA szabályait, előírásait és etikai kódexét, aki ilyen körülmények között követel támogatói aláírásokat.”

Ward reméli, a panasz benyújtása után az Etikai Bizottság alaposan megvizsgálja, Todt milyen körülmények között tett szert a támogatók aláírására. Azt is kétli, hogy az FIA jogosan használta a forrásait „Todt személyes ambícióinak” támogatására, amikor a francia különböző helyi találkozókat szervezett szerte a világban.

Todt egyelőre nyugodtan viseli Ward verbális támadásait Forrás: Ferrari

Todt azzal védekezett, hogy ő senkit nem kényszerített a támogató levelek aláírására. „Hogyan tudnám megakadályozni, hogy egy csoportnyi ember odajöjjön hozzám, és azt mondja: ’Nagyon jó munkát végez, továbbra is önt akarjuk’?” – idézi őt az Autosport.

„Elég régóta biztosítanak a támogatásukról – de azt nem állíthatom, hogy minden nap -, ráadásul olyan emberek is, akik teljes mértékben ellenezték a megválasztásomat, amikor jelöltként indultam” – folytatta Todt, akit az F1-es csapatok is szívesen látnának további négy évig a szövetség élén. „Soha nem rántottam kést vagy más fegyvert senkire annak érdekében, hogy engem támogasson.”

Noha egyesek tudni vélik, hogy a brit kampányát az előző FIA-elnök, Max Mosley is támogatni fogja – Ward évekig tanácsadóként dolgozott mellette -, Todt egyáltalán nem tart ettől. „Nagyon jó kapcsolatban vagyok Max-szel, kedvelem őt. Mindig a védelmére keltem” – nyilatkozta, majd hozzátette: Mosley már 2004-ben is ideális elnöknek tartotta őt, és időnként manapság is együtt vacsoráznak. „Májusban küldött nekem egy emailt, amelyben az állt: ’Ne hallgass azokra a hangokra, amelyek szerint engem vagy Davidet érdekel a pozíció. Ez nem igaz, engem nem érdekel.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!