Orosz-ukrán háború és illegális bevándorlás: ezektől tartanak leginkább az európaiak

illegális migráció, migráns
Egyre csak nőhet a migrációs nyomás a kontinensen
Fotó: Alessandro Serranò / AFP
Vágólapra másolva!
Világháborútól tartanak az európaiak, az illegális bevándorlás elleni erősebb fellépést sürgetik - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Éppen az európai parlamenti (EP) választások előtt közölték azt a felmérést, melyből kiderült, egyre rosszabb Európában a migrációs helyzet, és ezzel a lakosság is egyre kevésbé tud megbékélni. Tízből hét európai állampolgár szerint túl sok bevándorlót fogadott be hazája – erre mutatott rá a francia BVA Xsight nevű közvélemény-kutató cég felmérése, melyet a spanyol El País napilap idézett szombaton. A válaszadók 85 százaléka mondta azt, hogy több intézkedésre van szükség az irreguláris bevándorlás elleni küzdelemben, és mindössze 39 százalékuk látja úgy, hogy Európának szüksége van a bevándorlókra.

Beszédesek azonban az országokra lebontott adatok, melyek arra világítanak rá, hogy Görögországban (90 százalék) és Cipruson (84 százalék) a legelutasítóbbak az illegális bevándorlással kapcsolatban.

A felmérés arra is kitért, hogy az európaiak problémái között a toplistán szerepelt az orosz–ukrán háború, a megkérdezettek 38 százaléka szerint jelent súlyos problémát az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus. Kiderült az is, zömében az Oroszországhoz közeli európai államok, nevezetesen Észtország, Finnország és Lengyelország lakosai érzik magukat legkevésbé biztonságban. Az összes válaszadó 62 százaléka tart attól, hogy Oroszország továbbmegy Ukrajnán, és világháború robban ki – kiemelten Lengyelországban, a balti országokban, Finnországban és Romániában nagyok az aggályok.

Nem véletlen, hiszen a felmérés szerint az európai emberek 30 százaléka katonailag teljesen felkészületlennek tartja az országokat egy háborúra.

A közvélemény-kutatás egy másik érdekes témája az volt, hogy a megkérdezettek mennyire elégedettek az uniós döntések életükre gyakorolt hatásával. A legmagasabb érték 51 százalék volt, melyet Portugáliában mértek, utána következett Spanyolország, Luxemburg, Málta és Románia. A skála másik végén Franciaország és Csehország állt 21 százalékkal, Magyarország mindössze három százalékkal előzte meg, utána pedig Hollandia következett 26 százalékkal.