Vágólapra másolva!
A brit úgy véli, az istálló később hasznot húzhat az idei tapasztalatokból. Martin Whitmarsh szerint Button és Pérez az eredménytelenség ellenére példaértékűen viselkedik.

Szokatlanul gyenge formában versenyez idén a McLaren, a Forma-1 történetének második legjobb csapata tíz futam alatt egyetlen dobogós helyezést sem tudott összehozni. Az istálló két versenyzője, Jenson Button és Sergio Pérez nem titkolja csalódottságát a gyenge szereplés miatt, de igyekeznek pozitívumokat keresni a nehéz helyzetben. A bajnokságban csak a 9. helyen álló Button szerint a csapatszellemnek kifejezetten jót tett a sikertelenség.

„Tényleg úgy gondolom, csapatként közelebb kerültünk egymáshoz, és ezáltal fejlődni tudtunk” – nyilatkozta a brit, aki szerint a McLaren előnyt kovácsolhat a mostani tapasztalatokból, ha ismét versenyképes autó áll majd a rendelkezésükre.

„Az elmúlt időszak elősegítette a csapatmunkát, például azért, mert ebben a helyzetben minden egyes részletre nagy figyelmet fordítunk” – magyarázta. „Az autónk minden egyes részében a századmásodpercnyi javulás lehetőségét keressük, mert tudjuk, hogy szükségünk van rá – például ezen múlhat, hogy bekerülünk-e a Q3-ba.”

Button és Pérez jól viseli a sikertelenséget Forrás: AFP

Button ugyanakkor elismeri, hogy szokatlan számára a jelenlegi helyzet, hiszen eddigi McLaren-es idényeiben mindig nyert legalább két versenyt. „A McLarent olyan istállóként ismerik, amely az élmezőnyben, futamgyőzelmekért harcol, és szinte minden versenyen esélye van a dobogóra. Most nem így van, és ezt mentálisan nehéz megemészteni” – mondta Button. „Korábban is voltak már nehéz szezonjaim, tehát tudom, hogy vannak ilyen időszakok. A McLarennél viszont ez nem fordul elő túl gyakran.”

Csapattársa, a tavaly még a Saubernél versenyző Pérez sem ilyen eredményekre számított, amikor elfogadta a McLaren ajánlatát. A mexikói 2012-ben háromszor is felállhatott a dobogóra a svájciak színeiben, idén viszont egy 6. helyezés a legjobbja. A legnehezebb feladatnak azt tartja, hogy kiismerje a fejlesztések miatt folyamatosan változó autót. „Teljesen más lett, amióta először vezethettem Jerezben” – utalt a téli tesztekre. „Minden hétvégén az történik, hogy pénteken számos alkatrészt kipróbálunk, és szombaton szinte egy teljesen új autóval kezdjük a napot.”

Pérez hozzátette, a mérnökeivel egyre eredményesebben tud együtt dolgozni, és biztos benne, hogy a csapattal együtt még ő is sokat fog javulni. A versenyzők hozzáállását egyébként dicsérte a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh, aki szerint mindketten példaértékűen állnak a nehéz helyzethez.

„Korábban győztes szituációkhoz szoktak, ráadásul ők azok, akiknek el kell viselniük a rivaldafényt és az ezzel járó nyomást. Ezzel szemben nem csak az autóban végeztek kiváló munkát, hanem a csapaton belül, az istálló nagyköveteiként is nagyszerűen viselkedtek” – nyilatkozta.

„Az istállón belül mindenki tudja, hogy fantasztikus munkát végeznek. Igazán ösztönző azt látni, hogy ez a két fiatalember - még Jensont is annak hívom! – nem csak azt mutatja meg, milyen jó autóversenyzők, hanem azt is, hogy nagyszerű emberek.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!