Vágólapra másolva!
Utólag bokszutcán áthajtásos büntetést kapott az ütközésért Jenson Buttonnal, ami automatikusan 20 másodperces időbüntetéssé alakult át, de akkora előnnyel ért célba pont a brit előtt, hogy nem veszti el a 6. helyet. Button kiakadt Grosjeanra.

Akár a futamgyőzelemért is támadhatott volna Romain Grosjean a Magyar Nagydíjon, de a kiváló kezdés után beszedett egy bokszutcán áthajtásos büntetést azzal, hogy a pályát négy kerékkel elhagyva - egyébként rendkívül látványosan - előzte meg a kopott gumikon haladó Felipe Massát a 4-es számú Mansell-kanyarban. A Lotus francia pilótája így hiába haladt a verseny elején a 3. helyen, végül csak hatodikként ért célba.

"Azt hittem, legalább két kerékkel még a fehér csíkon voltam" - mondta a Sky Sportsnak. "Kívülről próbáltam előzni, keményen nyomtam a gázt." A büntetést csapatfőnöke, Eric Boullier "túl szigorúnak" minősítette, míg Massa egyenesen azt mondta, az "nem volt helyes."

Nem sokkal a büntetést érő előzés után Grosjean újra a pácban találta magát: Jenson Buttont úgy előzte meg a sikánnál, hogy az autóik kereke összeért, és a vezetőiknek szerencséjük volt, hogy nem keletkezett nagyobb kár. A sportfelügyelők a futam után vizsgálták az ütközést, és úgy határoztak, hogy utólag bokszutcán áthajtásos büntetéssel sújtják a franciát - ez automatikusan azt jelenti, hogy 20 másodpercet hozzáírnak az idejéhez. Grosjean azonban 21,5 másodperccel ért célba a 7. helyezett előtt, aki nevezetesen épp Button volt, ezért ezzel a büntetéssel semmit sem vesztett.

Romain Grosjean az újabb büntetéssel együtt is 6. lett Forrás: AFP



Grosjean a kamerákon keresztül elnézést kért Buttontól, a McLaren versenyzőjét viszont ez látszólag nem hatotta meg.

"Szerintem elég egyértelmű az eset, én nem tudtam volna még inkább balra húzódni. Ha nem mentem volna le a fűre, ahol egyébként egyáltalán nem akarnék fékezni egy kanyar előtt, nem tudta volna elkerülni azt, hogy belém hajtson" - mondta Button. "Gyakorlatilag kilógattam a karom a pilótafülkéből, és integettem neki, hogy 'hé, mit csinálsz? Mindjárt a fűre hajtok.' És oda is kerültem. Nem tudom, mit gondolt. Szerintem akkor nem is gondolkodott."

A Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane túlzásnak érzi az utólagos büntetést. "Megvitattuk az esetet (a sportfelügyelőkkel), és abban állapodtunk meg, hogy nem értünk egyet" - idézte őt az Autosport. "A versenyen sokkal súlyosabb incidensek is voltak. Sebastian (Vettel) az első kanyar felé menet majdnem kiszorította (Grosjeant) a pályáról, mégsem kapott érte semmit."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!