Vágólapra másolva!
Bár az eredetileg a fiatalok bemutatkozására szánt három napból a defektek miatt részben gumiteszt lett Silverstone-ban, a csapatok így is viszonylag sok ifjú tehetségnek adnak lehetőséget a vezetésre. Viszont a Red Bull kipróbálja például Mark Webber egyik potenciális utódját, Daniel Ricciardót is.

Szerdán megkezdődik a fiatalok bemutatkozására tervezett háromnapos teszt Silverstone-ban. A csapatok az eredeti tervekkel ellentétben a versenyzőiket is szerepeltethetik, de csak korlátozott ideig, és akkor, ha ők szigorúan a Pirelli által előírt programot követik. A részvételük célja ugyanis kifejezetten az, hogy segítsenek megoldani az utóbbi hónapok során, különösen a Brit Nagydíjon a gumikkal kapcsolatban felmerült problémákat.

A Pirelli éppen ezért kizárólag új típusú - a 2012-ben használt kevlárpalástos szerkezetet a 2013-as keverékekkel egyesítő - gumikat vitt Silverstone-ba, de nem mind egyforma. Az elvileg az egész éves tesztelésre elkülönített, csapatonként 100 szettet az FIA a körülményekre való tekintettel 105-re bővítette. Az istállók maguk választhatják meg, hogy az adott tesztre milyen keverékeket kérnek. Silverstone-ban például csak a szuperlágy nem lesz használatban, mert azt a pálya jellegzetességeiből adódóan nem választotta senki.

Davide Rigon a Ferrarival Silverstone-ban Forrás: Ferrari

A Pirelli további hét (három kemény, két közepes és két kísérleti kemény) garnitúrát is a csapatok rendelkezésére bocsát ebben a három napban, az utóbbi ugyanaz, mint amit a Kanadai és Brit Nagydíj pénteki szabadedzésein már kipróbálhattak. Noha a Mercedest a barcelonai privát teszt miatt eltiltották ettől a gyakorlástól, a gumikra vonatkozó adatokat utólag ők is meg fogják kapni, hogy ne vakon kelljen nekivágniuk a jövő hétvégi Magyar Nagydíjnak.

A teszten számos fiatal léphet pályára, bár a többségük már vezetett Forma-1-es autót. A McLaren az egyetlen csapat, amely egyik versenyzőjét sem veti be, és a Ferrarinál is csak Felipe Massa fogja segíteni a munkát egy fél nap erejéig. A Red Bull Mark Webbernek és Sebastian Vettelnek is ad fél-fél napot, ennél azonban sokkal nagyobb annak a jelentősége, hogy hétfő délután autóba ültetik a Webber egyik potenciális utódjának tekintett Daniel Ricciardót. Beszédes, hogy Toro Rossó-s csapattársa, Jean-Eric Vergne nem kap hasonló lehetőséget.

A Force Indiánál a GP2 jelenlegi 5. helyezettje, James Calado lép pályára, aki a jövőben akár a pénteki szabadedzéseken is vezethet majd, míg a Marussia a ciprusi Tio Ellinast, a GP2 éllovasát veti be. A Williamsnél pénteken a tesztpilóta Susie Wolff - nem mellesleg a Mercedes ügyvezetőjének, Toto Wolffnak a felesége - fogja végezni a teszteléssel kapcsolatos feladatokat.

A teszt beosztása:

SzerdaCsütörtökPéntek
Red BullAntonio Felix da Costa
Daniel Ricciardo
Antonio Felix da Costa
Mark Webber
Carlos Sainz Jr.
Sebastian Vettel
FerrariDavide RigonDavide RigonFelipe Massa
Davide Rigon
LotusNicolas ProstDavide ValsecchiKimi Räikkönen
Force IndiaJames Calado / Paul di Resta / Adrian Sutil
McLarenKevin MagnussenOliver TurveyGary Paffett
Toro RossoJohnny CecottoCarlos Sainz Jr.
Daniel Ricciardo
Jean-Eric Vergne
Daniil Kvyat
SauberRobin FrijnsRobin Frijns
Nico Hülkenberg
Kimiya Sato
WilliamsDaniel JuncadellaPastor MaldonadoSusie Wolff
MarussiaTio Ellinas
Max Chilton
Rodolfo GonzálezRodolfo González
Jules Bianchi
CaterhamAlexander RossiWill StevensGiedo van der Garde
Charles Pic


Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!