Végleges az EP-választáson jelöltet állító szervezetek listája

Vágólapra másolva!
Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, melyet a pártoknak április 20-a és május 3-a között kellett összegyűjteniük.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament tagjainak 2024. évi általános választásán 16 jelölő szervezet vett át ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától amelyek közül 13 jelölő szervezet jelentett be listát - tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda.

Egy ajánlóív 8 ajánlást tartalmazhat, ennek értelmében tehát a szükséges 20 ezer aláírás összegyűjtéséhez 2.500 darab teljesen kitöltött és kizárólag érvényes ajánlásokat tartalmazó ajánlóív szükséges.

A hiányos, hibásan felvett, elírt és emiatt érvénytelen ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda érvényteleníti. A jelölő szervezetek ezért általában a a szükséges minimumnál, vagyis a 20.000 érvényes ajánlásnál többet gyűjtenek. 

Az ajánlások ellenőrzését az NVI valamennyi, az EP választáson listát állító szervezet tekintetében elvégezte, így véglegessé vált a jelölszervezetek listája. 

Az NVB már nyilvántartásba vette a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Tisztelet és Szabadság Párt és a Megoldás Mozgalom listáit, a május 3-i határidőig pedig további szervezetek - az LMP, a Gyurcsány-párt-Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd-a Zöldek pártja közös listája,  a Második Reformkor Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik – Konzervatívok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáit érvényesként fogadták el. 

Az NVI az ajánlás-ellenőrzés eredményéről tájékoztatja a Nemzeti Választási Bizottságot (továbbiakban NVB). Az NVB minden, a törvényes feltételeknek megfelelő listát – legkésőbb a bejelentését követő negyedik napon – nyilvántartásba vett/vesz.

Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján jelölőszervezetek érvénytelen ajánlóíveket adtak le. Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt nem kívánt listát állítani.