Vágólapra másolva!
A sportigazgató, Sam Michael hibának tartaná, ha így próbálnák visszatéríteni a csapatot a helyes útra. Szerinte a 2014-es autó fejlesztésére áttérni is rossz lépés lenne.

Már többször felvetődött, hogy a McLaren menedzsmentjéből valakinek személyesen is vállalnia kellene a felelősséget az istálló elmúlt években mutatott gyenge formájáért. Egyesek a csapatfőnök, Martin Whitmarsh menesztését szorgalmazták, és tavaly, a sorozatban elrontott bokszkiállások miatt felmerült az akkor még új sportigazgató, a Williamstől leigazolt Sam Michael távozása is.

A McLaren a két héttel ezelőtti Kanadai Nagydíjon újabb mélypontra került, amikor 64 futam óta először egyik autójával sem sikerült pontot szereznie. Michael azonban a Sky Sports-nak úgy nyilatkozott, hogy a csapat öngólt lőhetne a tisztogatással. "Először is, nagyon óvatosnak kellene lennünk vele" - figyelmeztetett. "Megeshetne, hogy nem a megfelelő embereket rúgjuk ki, ráadásul azok, akik a jelenlegi autónkért felelnek, ugyanúgy a cégünk alkalmazottai, mint mások, és elkötelezettek iránta."

Az idei az utóbbi évek egyik leggyengébb McLarenjének bizonyult Forrás: AFP

"Nagyon jó képességű mérnökök és tervezők, akik korábban remek autókat építettek, ezért ők a legalkalmasabbak arra is, hogy rendbehozzák a mostanit, a jövőben pedig jobbakat készítsenek."

Sokan azt javasolják, hogy a konstruktőri összetett 6. helyén álló McLaren felejtse el a 2013-as szezont, és máris kezdjen el a 2014-es modell fejlesztésére koncentrálni, hátha így lépéselőnyhöz jut. Michael ezt sem tartja életszerű megoldásnak.

"Nem hiszem, hogy létezik egy pont, ahonnan kezdve teljesen el lehet felejteni az évet. Bizonyos mértékig az utolsó pillanatig igyekeznünk kell javítani az autónkon" - mondta. "Ami az új alkatrészeket illeti, a csapatok többsége számára az augusztusi gyárbezárás egy természetes választóvonal lesz, amelytől kezdve egyre kevésbé foglalkoznak az idei szezonnal, és minden erejükkel 2014-re kezdenek koncentrálni."

Egyetértett főnökével a McLaren egyik versenyzője, Jenson Button is. "Habár a 2014-es autók teljesen mások lesznek, először meg kell értenünk az ideit, hogy jövőre előreléphessünk" - mondta az Auto Motor und Sportnak. "Ráadásul még az idén is szeretnénk versenyeket nyerni."

A McLaren technikai stábja már kirúgások nélkül is meggyengült, amikor az istálló technikai igazgatója, Paddy Lowe júniustól átigazolt a Mercedeshez.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!