Vágólapra másolva!
A váltóhibával küszködő Jenson Button szerint közelebb kerültek az élcsapatokhoz, de az első helyekért folyó harcba Kanadában még nem tudnak beleszólni.

A McLaren az elmúlt futamokhoz hasonlóan a Kanadai Nagydíj első napja után is kisebb javulásról számolt be, de hangsúlyozták, hogy még korántsem tartanak ott, ahol szeretnének. Jenson Button délelőtt még el tudta csípni a 2. helyet a felszáradó pályán, délután viszont 6 tizedes hátránnyal csak a 9. helyen végzett.

„Úgy gondolom, kicsit közelebb vagyunk az élmezőnyhöz, mint eddig – nagyon szorosak a köridők -, de megint a szokásos csapatok fogják diktálni a tempót” – mondta a brit az edzések után. A legnagyobb gondot mégsem a McLaren tempója jelentette számára, hanem a délutáni edzés közben rakoncátlankodó váltój, ami miatt félbe kellett szakítania a hosszú etapját.

„Ma arra volt szükségünk, hogy minden megbízhatóan működjön, de csak három kört tudtam nagy üzemanyag-mennyiséggel megtenni, mielőtt problémám támadt a váltóval. Kár érte, mert így nem tudtunk elegendő információt szerezni a hosszú etapjainkról, pedig pont ezt szerettük volna elérni.”

Buttont megint váltóhiba kísértette Forrás: AFP

Érdekesség, hogy Buttonnak tavaly is váltóhiba nehezítette a dolgát a Kanadai Nagydíj pénteki edzésein. Akkor nagyon rosszul folytatódott a hétvégéje: nem sikerült megtalálnia a megfelelő beállításokat, ezért teljesen elkoptak a hátsó gumijai, és végül a 16. helyen ért célba a versenyen. Vasárnap lényegesen jobb eredményre számít, különösen akkor, ha a péntekihez hasonló, változatos körülmények között kerül sor a futamra.

A délutáni edzést több mint 8 tizedes hátránnyal a 12. helyen záró Sergio Pérez a nehéz körülményekre panaszkodott, ugyanakkor hozzátette, hogy a McLaren profitálhat is a rossz időből. „Összességében még mindig elmaradunk az élcsapatok teljesítményétől, de itt bármi megtörténhet – különösen a maihoz hasonló, rendkívül változékony körülmények között” – magyarázta. „Ha holnap is ilyen napunk lesz, akkor úgy kezdjük meg a vasárnapi versenyt, hogy senkinek nem lesz elég információja a hosszú etapokról. Ez okozhat nagy meglepetéseket a futamon.”

Martin Whitmarsh csapatfőnök azért panaszkodott, mert a hátrányát folyamatosan ledolgozni próbáló McLaren az esőben nem tudta rendesen tesztelni az újításait. „A versenyzők és a mérnökök is csalódottan zárták a napot, hiszen nem sikerült végrehajtaniuk a mára kitűzött összes tesztet. Sok mindent szerettünk volna kipróbálni, de a körülmények megnehezítették a dolgunkat.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!