Vágólapra másolva!
A brit szerint Barcelonában már kevésbé érinti őket a korrelációs probléma, de az élcsapatokkal így sem harcolhatnak. Örülne, ha a McLaren az ötödik legjobb istálló lenne a hétvégén.

Bizakodva várta a Spanyol Nagydíj hétvégéjét a McLaren, amely a gyenge szezonkezdés után jelentős változtatásokat hajtott végre az autóján. Az új fejlesztési csomag azonban a versenyzők szerint egyelőre nem hozott számottevő változást, bár a délelőtti eső miatt nem sikerült teljesíteniük a péntekre kitűzött programjukat.

A McLaren legfőbb célja az volt, hogy megszüntesse azt a korrelációs problémát, amely miatt a szélcsatornában és a CFD laborban végzett munkát nem tudták maradéktalanul hasznosítani a pályán. A délutáni edzést a 12. helyen záró Button szerint ezen a területen sikerült is előrelépniük. "Már jobban értjük a pálya és a szélcsatorna közötti korrelációt" - nyilatkozta. "A jövőre nézve ez pozitív, de természetesen mindig többet szeretnénk. Úgy gondolom, előreléptünk, de a többiek is így tettek."

Button úgy látja, a McLaren "még mindig óriási lemaradásban van" az élcsapatokhoz képest, bér a pénteken gyűjtött adatok kiértékelése után szombatra javulhatnak. "Néhány alkatrész pozitív változást hozott, de bizonyos területeken még fejlődnünk kell - olyanokon is, amelyre nem is számítottunk" - ismerte el. "Nem arról van szó, hogy visszaestünk - javultunk, de szerintem mindenki így tett."

Forrás: AFP

A brit szerint az erősorrend nem sokat változott az európai versenyek előtt, a McLaren normál körülmények között továbbra sem harcolhat a dobogóért. Button pénteken 1,498 másodperccel maradt le az élen végző Sebastian Vetteltől. "Szerintem vasárnap négy csapat is nagyon ütőképes lesz, de nem hiszem, hogy mi is közéjük tartozunk majd. Remélhetőleg utánuk viszont mi következünk" - mondta a brit, aki a délelőtti esős edzésen egyetlen mért kört sem tett meg, de egy bokszutcai gyorshajtás miatt összeszedett egy ezer eurós büntetést.

Csapattársa, Sergio Pérez hasonlóan visszafogottan nyilatkozott a fejlesztésekről, szerinte a mai körülmények nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy rendesen felmérjék őket. Buttonnal ellentétben neki legalább sikerült tesztelnie a McLaren új hátsó első szárnyát, bár véleményt nem igazán tudott mondani róla. "Kipróbáltam, de nehéz bármilyen következtetést levonni róla" - mondta a mexikói, aki mindkét edzést a 13. helyen zárta. "Nagyon sűrű edzésünk volt. Nem úgy alakult ez a nap, mint amire számítottunk, de legalább sok adatot gyűjtöttünk a mérnököknek."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!