Vágólapra másolva!
Christian Horner túlzásnak tartja, hogy egyes versenyzőknek négyszer kellett kiállniuk a bokszba a Bahreini Nagydíjon. Vettel szerint a Red Bullnak nincs joga panaszkodnia a gumikra, de régen élvezetesebbnek tartotta a versenyzést.

Bár a legtöbb istálló arra kérte a Pirellit, hogy ne változtassanak a jelenlegi, gyorsan kopó abroncsaikon, a Red Bull továbbra is kitart amellett, hogy az idei gumik túl lágyak. Az osztrákok az idény eleje óta kritizálják az olasz gyártó gumijait - amelyek bizonyos nagydíjakon őket is megtréfálták -, és a véleményük a Bahreini Nagydíjon aratott fölényes győzelmük után sem változott. Christian Horner csapatfőnök nem tartja ideálisnak, hogy egyes versenyzőknek háromnál többször kellett a bokszba látogatniuk.

"Túlzásnak érzem, hogy valakinek négy kerékcserére van szüksége egy futamon. Vannak csapatok, amelyek látszólag jobban küszködnek a gumikkal, mint a Red Bull, de erről őket kellene megkérdezni" - mondta az Autosportnak. "Úgy érzem, ezek a gumik a határon vannak - egy kicsit vissza kellene hozni őket onnan."

Horner rámutatott, hogy a Red Bull bahreini sikere sem jelenti azt, hogy teljesen megértették a gumik viselkedését, ezen a pályán egyszerűen sikerült megtalálniuk a helyes beállításokat és a megfelelő balanszot. "A stratégiánk működött, és az időmérőn bevállalt, gumispórolós taktikánk is bevált" - magyarázta. "A gumik működési tartománya azonban nagyon szűk, és ha ezt nem sikerül megtalálnia valakinek, akkor négyszer vagy ötször kell kiállnia a bokszba."

A pontversenyben élen álló Sebastian Vettel szerint sem ideálisak az idei abroncsok, de úgy véli, a csapatok feladatai közé tartozik, hogy megbirkózzanak ezzel a kihívással. "Igen, én is beszéltem a gumikról, én is panaszkodtam miattuk, de mindig azt mondtam, hogy amíg mások jobb munkát tudnak végezni nálunk, addig nincs jogunk panaszkodni emiatt - utol kell érnünk őket" - jelentette ki. "Néhányan minden versenyen küszködnek a gumikkal - egyesek jobban, mások kevésbé -, és nem tudják megmutatni az autójuk valódi tempóját. Manapság nagyon nagy szerep jut a stratégiáknak, de végeredményben mindannyian ugyanabban a helyzetben vagyunk."

Forrás: Red Bull

Vettel hozzátette, a versenyzők a gyorsan elhasználódó gumikkal kevésbé élvezik a versenyzést, mint néhány évvel ezelőtt, hiszen a gumispórolás miatt óvatosan kell vezetniük. Egyes csapatok minden futamon több helyezést buknak a rövid életű abroncsok miatt, de Vettel szerint a Red Bull ebből a szempontból is elégedett lehet. "Az eddigi négy versenyből nekünk kettő jól sikerült, kettő pedig talán átlagosan. Az eredményeinket elnézve azonban az átlagos versenyeink sem voltak katasztrofálisak" - vélekedett idei második győzelme után. "A harmadik és a negyedik helyezés is nagyszerű, egyáltalán nem panaszkodhatunk az eredményeink miatt."

A címvédő szerint még mindig nem lehet megjósolni, kik lesznek a legnagyobb ellenfelei a bajnoki címért folytatott küzdelemben, hiszen - elsősorban a gumik miatt - eddig minden hétvégén változott az erősorrend. Úgy véli, az autók tempóját tekintve nagyon szoros a mezőny, a Ferrari és a Lotus pedig a gumikkal is jól bánik, így most ők tűnnek a legveszélyesebbnek a Red Bullra nézve.

"Vasárnap megváltozhat az erősorrend, mert sokat számít, hogy mennyire tudjuk kímélni a gumikat" - mondta. "A Mercedes például egy körön nagyon gyors, de a gumikkal valószínűleg túl agresszívan bánnak. A McLaren formája egy kicsit meglepett, de szerintem visszavágnak majd, talán már Barcelonában."