Vágólapra másolva!
Csapatfőnökéhez hasonlóan úgy gondolja, a Lotus csak akkor maradhat az élmezőnyben, ha kellően sok pénzt fordíthatnak fejlesztésekre. Az erőforrásokat adottnak tartja a sikerhez.

A Lotus tavaly sokszor annak ellenére tört borsot a három élcsapat (a Ferrari, a McLaren és a Red Bull) orra alá, hogy hozzájuk képest kisebb költségvetésből gazdálkodhattak. Utóbbi meglátszott az eredményeik alakulásán, ugyanis Kimi Räikkönen Abu-Dzabiban aratott győzelmével is csak körülbelül feleannyi pontot szereztek a nyári szünet után, mint előtte.

Räikkönen már akkor utalt rá, hogy a forráshiány rányomta a bélyegét a Lotus teljesítményére. "A többiek nagyobbak, mint mi. Több pénzük és emberük van. Ez nagy különbséget jelent ebben a sportban" - mondta 2012 őszén.

Idén megint jól kezdte az évet a csapat, Räikkönen győzött Ausztráliában, de Eric Boullier csapatfőnök rögtön óvatosságra intett a folytatást illetően. "Tavaly nagy kérdés volt, hogy tudjuk-e tartani a lépést a nagyokkal. Ez természetesen idén sem lesz könnyű" - nyilatkozta. "Biztosra veszem, hogy az emberi erőforrásaink adottak hozzá, ahogy a technikai hátterünk is. Csakhogy a pénznek nagy szerepe van. Nekünk biztosan nincs akkora költségvetésünk, mint a Ferrarinak, a Red Bullnak vagy a Mercedesnek."

Ezúttal a csapat másik pilótája, Romain Grosjean is megemlítette, hogy szerinte hiába adottak az összetevők a sikerhez, a pénz dönthet róla, hogy mire jut a Lotus.

"Minden attól függ, hogy mennyi pénzünk van. Az F1-ben ez a lényeg" - idézte a francia versenyzőt az Autosport. "Remélhetőleg több szponzorunk lesz, amivel többet fejleszthetünk, és ez több győzelmet, ami meg még több szponzort hozhat. Az egész egy körforgás."

"Tudjuk, hogy jó szakembereink vannak, tudjuk, hogy képesek vagyunk győztes autót készíteni, tudjuk, hogy megfelelően állunk a fejlesztésekkel és a gyártóeszközökkel."

A Lotus az év elején már majdnem megállapodott egy főtámogatói szerződésről a Honeywell-lel, de a cég az utolsó pillanatban visszavonulót fújt, ami becslések szerint 50 millió eurós kiesést jelentett a csapat tervezett költségvetésében.