Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh cáfolta, hogy idény közben újra elővehetik a tavalyi MP4-27-esen használt megoldásokat, ha záros határidőn belül nem sikerül versenyképessé tenniük az új MP4-28-ast.

Az elmúlt szezont két futamgyőzelemmel záró McLaren Ausztráliában csak kereste régi formáját. Jenson Button a 9., Sergio Pérez a 11. helyen futott be a szezonnyitó versenyen, ezzel összesen csak két pontot szereztek a csapatnak. Egyértelműen az új autó lassúságát okolta a csapat a gyenge eredményeket, a versenyzők szerint az istálló mindent kihozott az új autóból, ami lehetséges volt.

"Mivel karrierem során háromszor nyertem Ausztráliában - 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben - elvileg azt kellene mondanom, hogy a mai kilencedik helyezésre nem kellene büszkének lenni. Ennek ellenére elégedettnek kell lennünk azzal, amit ma elértünk Melbourne-ben. Trükkös verseny volt, az autónk még nem elég gyors, ezért úgy vélem, a csapat remek munkát végzett azzal, hogy ennyit is elértünk" - nyilatkozta Jenson Button. "Tudom, hogy sokat kell még dolgozni az autón addig, amíg igazán versenyképes nem lesz. Malajziában nehéz napok várnak ránk, de remélhetőleg tudunk legalább adatgyűjtést végezni, hogy jobban megérthessük az autó működését, és egy kicsivel jobb teljesítményt sajtoljunk ki belőle."

Első McLaren-es versenyén Sergio Pérez a 15. helyről indulva remekül kapta el a rajtot, de így is lemaradt egy kevéssel a pontszerzésről. "Rendkívül nehéz versenyem volt. Jól rajtoltam, ami mindig pozitívum, de utána egyszerűen nem voltunk elég gyorsak. Még a csapat nagyszerű stratégiája sem segített, így nem sokat tudtam előrelépni" - nyilatkozta a fiatal mexikói versenyző.

Forrás: AFP
Jenson Button itt még Mark Webber előtt

"A mérnökeink tudják, hogy az autónk még nem elég gyors, de a mezőny legjobb csapatának tagjaként biztos vagyok benne, hogy gyorsan fog javulni a teljesítményünk. Visszatérve a mai versenyre, úgy gondolom, az Albert Park nem kedvezett az autónknak, sőt kiemelte a hiányosságainkat" - folytatta. "Végül, de nem utolsósorban: ez a nap mindig nagyon különleges lesz számomra, hiszen bemutatkozhattam a McLarennél - minden versenyző erről álmodik."

Martin Whitmarsh csapatfőnök arra a kérdésre, hogy tartós sikertelenség esetén mikor térhetnek vissza az előző évben számos futamgyőzelmet hozó MP4-27-nél alkalmazott tervezési filozófiához, így felelt a Sky televíziónak: "A következő hétvége előbb biztosan nem."

"A versenyzők remek munkát végeztek ezen a hétvégén: úgy mentünk ki a versenyre, hogy Jenson a lehető legrosszabb helyzetből várta a rajtot: a gumijai el voltak szemcsésedve, ezért nagyon hamar ki kellett állnia kerékcserére. Így szép eredmény tőle, hogy pontokat szerzett. Sergio a 15. helyről indulva is majdnem pontot szerzett, jó munkát végzett. Mivel nincs meg a tempónk, ezért bíznunk kell a versenyzőinkben, hogy remek munkát végeznek a gumik kímélésével, és a tőlük telhető legjobbat nyújtják majd a versenyeken" - fejezte be a csapatfőnök.