Vágólapra másolva!
Nem lepte meg a Forma-1-es mezőnyt, hogy a téli teszteken kevésbé látványos formát mutató Red Bull fölényben volt az idény első edzésnapján. Lewis Hamilton ugyanakkor érzi, hogy a Mercedes közelebb került hozzájuk, Romain Grosjean azonban egyértelműen a Red Bullt várja az első rajtsorba.

Az Ausztrál Nagydíj első két edzésén a bajnoki címvédő Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, a mérvadóbb másodikon majdnem fél másodpercet vert az első olyan versenyzőre, aki nem egy Red Bullt vezetett. Ez látszólag alátámasztja azt a korábbi sejtést, miszerint a csapat rejtegette a valós tempóját a tesztidőszakban.

A vetélytársakat azonban nem érte váratlanul az eredmény. "A Red Bull durván gyors, ahogy mindig. Amint arra számítani lehetett, télen csak rejtőzködtek" - nyilatkozta Lewis Hamilton. A Mercedes versenyzője ugyanakkor optimistán látja saját csapata teljesítményét. "Lenyűgöző, hogy elmondhatom, hogy nem vagyunk nagyon leszakadva a Red Bulltól, figyelembe véve, hogy korábban milyen messze álltunk tőlük."

A Ferrarinál sem lepődtek meg. "A Red Bull megmutatta, hogy nagyon versenyképes, de erről sosem volt kétségünk, hiszen ők egy erős csapat" - mondta az autó főtervezője, Nikolas Tombazis.

A Lotus pilótái úgy érzik, saját autójuk javult, de arról megoszlott a véleményük, hogy a Red Bull mennyire emelkedik ki a mezőnyből. Romain Grosjean szerint egyértelműen a címvédő csapat az időmérő esélyese.

"Az övék volt a legjobb autó a tavalyi év végén. Nem voltak olyan szabályváltozások, amelyek azt vetítenék előre, hogy nem ők a legerősebbek jelenleg. Meg kell próbálnunk felzárkózni hozzájuk" - mondta. "Az első rajtsor a Red Bulloké lesz, de persze ezt sohasem lehet biztosan tudni. Lehet, hogy jön egy kis eső."

Kimi Räikkönennek viszont nem igazán van fogalma az erősorrendről. "Ez még csak az első péntek volt" - figyelmeztetett. "A verseny teljesen más történet lesz."

Forrás: Red Bull

Mark Webber a 2. helyre hozta be a másik Red Bullt péntek délután

A Red Bullnál visszafogottan beszéltek az esélyeikről, noha bevallottan elégedetten zárták az első edzésnapot Ausztráliában. Elsősorban azért voltak óvatosak, mert péntekről szombatra változhatnak a körülmények, ami így is történt, hiszen több fokkal hűlt a levegő Melbourne-ben, valamint több zápor is áztatta a pályát. Az időmérőre 50 százalékos az eső valószínűsége.

Vettel pedig hozzátette, hogy szerinte a Red Bull ellenfelei sem teregették ki a lapjaikat. "Úgy vélem, a többiekről sem láttunk teljes képet a lágyabb gumikon, ezért arra számítok, hogy szombaton sokkal szorosabb lesz az állás" - mondta a Forma-1 hivatalos honlapjának. "Az autóm pontosan úgy viselkedik, ahogy szeretném, de nem érdemes túl sok következtetést levonni a pénteki időkből. Természetesen azonban jobb a tabella élén lenni, mint a közepén."

"A nagy kérdés, hogy szombaton és vasárnap milyenek lesznek a körülmények, és mi hogyan tudunk megbirkózni a változásokkal."