Vágólapra másolva!
A német úgy érzi, az idei versenyeken nyújtott teljesítményével sikerült meggyőznie a bírálóit. Hornert lenyűgözte, hogy Vettel figyelmen kívül tudta hagyni az ellenfelek taktikai játszmáit.

Az immár háromszoros világbajnok Sebastian Vettelt az elmúlt években gyakran kritizálták azért, hogy csak a rajtrács első soraiból indulva tud futamot nyerni, sokan az előzési képesség hiányát tartották a gyenge pontjának. Idén azonban több alkalommal is lehetősége nyílt arra, hogy elhallgattassa a kritikusait: az Abu-Dzabi Nagydíjon például a bokszutcából indulva ért fel a dobogóra, Brazíliában pedig úgy lett 6., hogy a rajt után visszaesett az utolsó helyre.

"Igazából kicsit vicces visszagondolni rá, hogy én voltam az a versenyző, aki nem tud előzni" - nyilatkozva Vettel a Red Bull gyárában tartott médiaeseményen. "Csak két futam kellett ahhoz, hogy megváltozzon az emberek véleménye."

Vettel úgy véli, egy pole pozícióból aratott győzelemhez is ugyanakkora erőfeszítésre van szükség, csak ezt kevésbé értékeli a közönség. "Mindkét esetben a legtöbbet hozzuk ki magunkból, de az emberek az előzéseket ismerik el" - mondta. "Az egyik esetben átverekedjük magunkat a mezőnyön, a másikban pedig elhúzunk az ellenfeleinktől, és 8 másodperces előnyt építünk ki. Talán nem értik, hogy milyen borzasztóan nehéz ennyire elhúzni a többiektől."

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

"Tavaly mindig nagyszerű helyről rajtoltunk, így persze nem kellett előznünk - a futam után pedig kritizáltak minket ezért" - nyilatkozta a német, aki 2011-ben tizenötször indulhatott pole pozícióból, és 11 győzelmet aratott.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner úgy gondolja, eddigi pályafutása során Vettel 2012-ben nyújtotta a legjobb teljesítményt. Elsősorban azt csodálja versenyzőjében, hogy az ellenfelek taktikai játszmái sem tudták kizökkenteni. A többi csapat az idény során többször is szabálytalansággal vádolta a Red Bullt, valamint nyilatkozataikkal is próbáltak minél nagyobb nyomást helyezni Vettelre.

"Azt hiszem, számos ellenfele megpróbált az idegeire menni - ilyen ez a sport" - mondta Horner. "Sebastian megmutatta, milyen erős a személyisége, hiszen nem ment bele ezekbe a játszmákba. Soha nem hagyta, hogy kizökkentsék, mindig megőrizte a hidegvérét."

"Mindenkinek megvan a saját módszere, a saját jelleme..." - válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte túl messzire mentek-e az ellenfelek a mentális hadviselésben. "A régebbi csapatok néha nem nézik jó szemmel, hogy ilyen sikeresek vagyunk, de nem hagyjuk, hogy ez elvonja a figyelmünket. Mi csakis magunkra koncentrálunk."