Vágólapra másolva!
Bár a McLarennek már csak matematikai esélye van a bajnoki címre, a technikai igazgató szerint futamgyőzelmeket még arathatnak. Vissza akarják venni a konstruktőri második helyet a Ferraritól. 

Annak ellenére, hogy az idény jelentős részében a McLaren bizonyult a leggyorsabb autónak, a csapat sorozatos hibái és a versenyzőket ért balszerencse miatt már legfeljebb matematikai esélyük van a világbajnoki címekre. Négy futammal a szezon vége előtt Lewis Hamilton 62 pontos hátrányból követi Sebastian Vettelt, a McLaren pedig 83 ponttal marad el a Red Bulltól a konstruktőrök között. A Koreai Nagydíj után ráadásul a Ferrari is lehagyta őket, így visszacsúsztak a tabella harmadik helyére.

A McLaren Koreában futotta idei leggyengébb versenyét: Jenson Button már a rajt után kiesett, Lewis Hamilton pedig az egész versenyen küszködve kapart össze egy pontot. A Red Bull közben elfoglalta helyét az erősorrend élén, a legutóbbi három futamon Vettel állhatott a dobogó tetejére. A McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe ennek ellenére úgy véli, a fejlesztési versenyben ismét lehagyhatják az osztrákokat.

"Elérhető távolságra vannak tőlünk. Nem adjuk fel, megpróbáljuk megfordítani az erőviszonyokat" - nyilatkozta Lowe, aki szerint az időmérőn kell javulniuk, hiszen idén rendkívül sokat ér a pole pozíció. "Az élről induló versenyzők számára egy kisebb tempófölény is elegendő - de talán még erre sincs szükségük -, így is az élen tudnak maradni. Ezért az időmérőn kell megelőznünk őket."

Forrás: McLaren
Forrás: McLaren

Lowe úgy véli, a Red Bull a Szingapúrban bevetett fejlesztéseknek, többek között a dupla DRS-nek köszönhetően került fölénybe, de a következő futamokon ismét fordulhat a kocka, hiszen a többi élcsapat is újításokkal készül. A McLaren legfőbb célja az idény hátralévő részében az, hogy visszaszerezzék a Ferraritól a konstruktőri bajnokság második helyét.

"Természetesen csalódottak vagyunk, amiért Koreában elvesztettük a második helyet, de a lemaradásunk csak 6 pont, ez mindenképpen behozható" - mondta. "Elszántan dolgozunk azért, hogy megszerezzük a második helyet - mindig örömteli, ha sikerül magunk mögött tartanunk a Ferrarit. Ez a minimum, amit ki kell hoznunk ebből a szezonból."

Az istálló időközben eldöntötte, kiknek ad lehetőséget a fiatal versenyzők novemberi tesztjén. A McLaren és további öt csapat (a Red Bull, a Lotus, a Sauber, a Toro Rosso és a Caterham) az Abu-Dzabi Nagydíj után tesztel három napig az arab pályán. A McLaren mindhárom nap más versenyzőt vet be: a tapasztalt tesztpilóta, Gary Paffett mellett két fiatal tehetség, Kevin Magnussen és Oliver Turvey vezetheti majd az autójukat.