Vágólapra másolva!
A két McLaren a negyedik-ötödik helyen futott be a Japán Nagydíjon, Jenson Button végzett előrébb. A 2009-es világbajnokot a Red Bullok tempója úgy is meglepte, hogy tudta, a pálya vonalvezetése nekik kedvez. Hamilton az első etapban alulkormányzottsággal küzdött, aztán rejtélyes módon egyik pillanatról a másikra megjavult az autója.

Jenson Button a 8. helyről rajtolt az öt helyes rajtbüntetése miatt, így viszonylag elégedetten nyilatkozott a 4. helyéről a befutó után. "Nem rossz eredmény, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy honnan indultam. Már harmadik is voltam az első etapban, de utólag hibának tűnik, hogy olyan hamar elvégeztük az első kerékcserét. Kamui (Kobajasi) és én is beragadtunk egy Toro Rosso mögé, ez mindkettőnknek időbe került Felipével (Massa) szemben. Ő vadonatúj gumikon rajtolt, ami nagy különbség: tovább kint tudott maradni a pályán, és fenn tartani tudta a tempóját, ezért volt képes átugrani mindkettőnket az első kiállások után."

Azonban Button szerint az első kerékcserék nem voltak sorsdöntőek, mert a gyorsabb Massa mindenképpen megelőzte volna. "Valószínűleg semmiképp sem tudtam volna magam mögött tartani őt a verseny végéig" - vallotta be. A verseny végén a brit utolérte és támadta Kamui Kobajasit, megelőzni azonban nem tudta. "Meg tudtam közelíteni, de csak úgy tudtam DRS-távolságon belülre kerülni hozzá, hogy nagyon későn fékeztem a sikánnál. Azonban amikor ezt megpróbáltam, mindig blokkoltak a kerekeim, amitől kisodródtam."

Forrás: AFP

Button reméli, hogy a Red Bull Szuzukában látott fölénye csak egyszeri alkalom volt, de nincsenek illúziói. "Nagyon gyorsak voltak, ma nem vehettük fel velük a versenyt. Hasonló tempóra voltunk képesek, mint a Sauberek és a Ferrarik."

A Red Bullok teljesítménye meglepte. "Szerintem kicsit gyorsabbak voltak, mint vártuk, bár itt mindig gyorsak. Tavaly ugyan nem voltak olyan jók, mint általában, ezért tudtunk harcolni a győzelemért (Button nyert is 2011-ben Szuzukában - a szerk.). De ez a pálya mindig a Red Bulloké volt. Reménykednünk kell benne, hogy ez a verseny csak egyszeri alkalom volt, bár meg lennék lepve, ha valóban így volna."

Button csapattársa, az ötödik helyen befutó Lewis Hamilton elégedett volt a versenyével, állítása szerint végig a maximumot hozta ki magából, az autó viselkedését azonban kimondottan furcsának találta. "Nagyon, nagyon különös dolog történt, ilyet még sosem tapasztaltam. Kicsit küszködtem az első etapban, szörnyen alulkormányzott volt az autóm, akárcsak az időmérőn. Már a felvezető körben éreztem ezt, és akkor azt gondoltam, problémás versenynek nézek elébe. Aztán húsz kör után hallottam egy puffanást az autó hátuljából, és utána hirtelen elkezdett fantasztikusan jól kanyarodni. Attól kezdve igazán jól éreztem magam, jócskán fel is gyorsultam, de már túl késő volt ahhoz, hogy ez az eredményen sokat változtasson. Ki kell vizsgálnunk, mi történhetett."

Forrás: McLaren

Ahhoz azonban eleget javult Hamilton autója, hogy az utolsó kerékcseréjét követően a bokszból kihajtva megelőzze Kimi Räikkönent. "Volt egy kis csatánk. Kimivel már elég jelentős közös múltunk van, éreztem, hogy jól fogja venni az egyes kanyart. Ő nagyon fair versenyző, fantasztikusan vezet" - mondta.

Hamilton a saját teljesítménye mellett annak is örült, hogy megúszta a rajtot ütközés nélkül. "Nagy szerencsém volt, hogy kimaradtam a rajtbalesetből; sok autó elhagyta a pályát, csak arra koncentráltam, hogy az enyém ne sérüljön meg" - nyilatkozta.

Az ötödik körben a brit kemény harcot vívott Sergio Pérezzel a hatodik helyért. Tudta, hogy a mexikói valami "őrült" manőverre készül, de nem igazán akart védekezni, mert egy esetleges kiesés csökkentette volna az esélyeit a világbajnoki címre. Ezért hagyta, hogy Pérez egy vakmerő manőverrel megpróbálja kifékezni őt a hajtűkanyarban. Pérez 13 körrel később, a kerékcserék után ugyanitt még egyszer megpróbálkozott a megelőzésével, de a külső ív már nem jött be neki: kipördült és kiesett.

Hamilton Szuzukában 10 pontot ledolgozott ugyan a hátrányából Alonsóhoz képest, a 2. helyezett Sebastian Vetteltől azonban 15 ponttal távolabb került.