Vágólapra másolva!
Jenson Button elégedett az autójával, ezért a büntetés miatti hátrasorolás után is a győzelemre tör Japánban. Lewis Hamilton elsősorban a kíméletes gumihasználatban bízik.

Megszakadt a McLaren négy verseny óta tartó időmérős hegemóniája, Japánban a Red Bullok vitték a prímet a kvalifikáción. A wokingi csapat párosa nem tudta tartani Sebastian Vettel és Mark Webber tempóját, a helyzetüket ráadásul nehezíti, hogy csupán a nyolcadik és kilencedik helyről rajtolhatnak vasárnap.

Az egész mezőnyből Jenson Button került a legközelebb a Red Bullokhoz, hátránya azonban így is két illetve négy tizedre rúgott a Q3-ban. Ettől függetlenül elégedetten nyilatkozott. "Ez jó időmérő volt, mindkét Q3-as körömet jónak éreztem. Sokat javítottunk az autón tegnap óta, amikor kipróbáltunk egy nagyon kis leszorítóerős beállítást, hogy megkönnyítsük az előzést. Ezt ma kihagytuk, és így sokkal elégedettebb voltam az autóval" - mondta.

A futamot viszont a nyolcadik helyről kénytelen megkezdeni, mert a sebességváltóját - egy műszaki hibából adódóan - azelőtt cserélték ki, hogy teljesített volna öt versenyt, amiért automatikusan öt rajthelyes büntetést kap. Így sem feltartott kezekkel áll rajthoz. "Itt sohasem egyszerű előzni, még a DRS-sel sem, ezért meglepően hatott, hogy az idei évre lerövidítették a zónát. A holnapi események megjósolhatatlanok, mert ma sokan küszködtek a gumik szemcsésedésével és hólyagosodásával, a taktikák ezért kiszámíthatatlanok lesznek" - mondta. "Én a győzelemért hajtok."

A két Sauber és Lotus gyengébbnek tűnő nyers tempójára utalva hozzátette, hogy "egy szokatlan csoport van előttünk, szóval elvileg szerezhetünk jónéhány pontot."

Forrás: McLaren

Button mögül Lewis Hamilton indulhat, aki a 2012-es időmérők közül "az egyik legelkeserítőbbeknek" nevezte a szuzukait. "Őszintén szólva rossz irányba mentem a beállításokkal, és végül túlságosan alulkormányzottá vált az autóm. Az időmérőig egész hétvégén pazar volt, de délután már nem. Emiatt nem tudtam mindent kihozni belőle."

Csapattársához hasonlóan ő sem vesztette el a reményt a versennyel kapcsolatban, mert reméli, hogy egy ügyes taktikával előrébb kapaszkodhat. "Jenson remek munkát végzett, és ezzel megmutatta, hogy az autónk alapjában véve erős, ráadásul tegnap a hosszú etapon diktált tempónk sem volt rossz" - közölte. "Kínkeserves lesz, de keményen fogok küzdeni a rendelkezésre álló beállításaimmal, és remélem, hogy a gumik megfelelő kezelése révén képes leszek megelőzni néhány autót."

"Mindent meg fogok tenni, de borzasztó az alulkormányzottság. Ha sikerül a többieknél jobban vigyáznom a gumikra, elcsíphetek pár pontot másoktól." Hamilton szerint az alulkormányzottságot egy elbaltázott változtatás okozta. "A harmadik edzésre eszközöltünk pár módosítást, de fordítva sültek el, túlkormányzottá tették az autót. Nem tudtuk, mit tegyünk, ezért visszatértünk a korábbi állapothoz, amiből katasztrófa lett" - ismerte el a brit.

Hamiltonnak az sem segített, hogy a Q3 végén Kimi Räikkönen megpördült az egyik kanyarban, így neki a sárga zászlók miatt lassítania kellett.