Vágólapra másolva!
Paul Hembery szerint a nagy csapatok már sokkal jobban értik a gumik viselkedését, mint az idény elején, ezért néhány meglepetéstől eltekintve ők fogják uralni a szezon hátralévő részét.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery szerint az idény hátralévő részében lényegesen csökken annak az esélye, hogy a kisebb csapatok meglepően jó eredményeket érjenek el. Az idény első hét futamán rendkívül gyorsan változtak az erőviszonyok, hét különböző versenyző aratott győzelmet. Az egyik közülük a williamses Pastor Maldonado volt, de Malajziában a Sauber versenyzője, Sergio Pérez is közel került a sikerhez.

A meglepő eredmények legfőbb oka az volt, hogy a csapatok nehezen alkalmazkodnak a Pirelli idei gumijaihoz. Ezért az erőviszonyokban jelentős szerepe volt annak, hogy a csapatok olyan beállítást találjanak, amellyel kímélni tudják a gyorsan elhasználódó abroncsokat. Hembery azonban úgy gondolja, az élcsapatok mostanra sokat tanultak a gumikról, így a jövőben kiszámíthatóbbak lesznek a versenyek.

"Lehet, hogy lesz néhány meglepő eredmény, hiszen idén nagyon közel vannak egymáshoz az autók. Előfordulhat, hogy valakinek minden összejön egy pályán, mint Maldonadónak Spanyolországban, de az lesz a jellemző, hogy a nagycsapatok előretörnek, és benyújtják az igényüket a világbajnoki címre" - nyilatkozta az Autosportnak.

Bár sokan lottósorsoláshoz hasonlítják az idei versenyeket, Hembery szerint mindenre van logikus, mérnöki szempontból megközelíthető magyarázat. Úgy véli, az idei versenyek komoly taktikai kihívás elé állítják a szakembereket. A hétvégi Kanadai Nagydíjon például Sebastian Vettel és Fernando Alonso is azért bukott el dobogós helyezést, mert nem vált be az egykiállásos stratégiájuk.

"Nekünk könnyű, hiszen csak itt ülünk, ránézünk az adatokra, és azt mondjuk: 'Ezt miért csináltad?' De ha az embernek másodpercek alatt kell döntenie, akkor nem olyan egyszerű a helyzet. Örülök, hogy én csak szurkolóként figyelem a versenyeket, és nem nekem kell meghoznom azokat a döntéseket" - jelentette ki. "A Forma-1 mindig ilyen volt. Mindig nagy szerepe volt a bokszutca falán meghozott döntéseknek - ez kezdettől fogva a sport része volt."