Vágólapra másolva!
Kamui Kobajasi szerint a Sauber és a többi kiscsapat helyzetét megkönnyíti, hogy a stabilabb szabályok miatt idén nem kell a befújt diffúzorhoz hasonló drága fejlesztésekre költeni.

A Sauber a 2011-esnél lényegesen jobb formában kezdte az idei szezont: hat futam után már 41 pontot szereztek, ami csak hárommal kevesebb, mint a tavalyi tizenkilenc versenyen elért pontszámuk. Malajziában Sergio Péreznek sokáig a győzelemre is volt esélye, végül a második helyen végzett. Kamui Kobajasi szerint az egyik legnagyobb változás a tavalyi idényhez képest az, hogy egyértelműbbek az autókra vonatkozó szabályok, így nem kell olyan fejlesztésekre költeni, amelyeket később betilthatnak. Tavaly a heves vitákat kiváltó befújt diffúzorok okozták a legnagyobb fejtörést a kisebb csapatoknak.

"A kipufogó fejlesztése nagy problémát jelentett nekünk" - idézi a japánt az Autosport. "Azt mondták, be fogják tiltani, ezért nem is fejlesztettük tovább. Azt hittük, csak két-három futamon lesznek nehézségeink, és utána kiegyenlítődik a helyzet. Végül ez okozta a problémát. Nem csináltunk semmi hülyeséget, de ennek nem láttuk az eredményét."

Szerinte az idei, következetesebb szabályok mellett eredményesebben lehet fejleszteni az autót. "Idén meglátszik az eredménye egy olyan nagy fejlesztési csomagnak, mint amit mi vetettünk be Barcelonában. Úgy gondolom, nagyszerű munkát végzünk. A Sauber kiscsapat, kis költségvetéssel, de egyértelműen látszik, hogy javultunk" - jelentette ki.

Forrás: Sauber

"Nekünk komoly problémát jelent, ha elkövetünk egy hibát a fejlesztések során" - utalt a csapat anyagi helyzetére. "Ha minden rendben megy, és jó eredményt érünk el, akkor folyamatosan javulhatunk, és fenntarthatjuk a fejlődés ütemét. Ha viszont hibázunk, vagy túl sokáig halogatunk egy döntést, az gondot okoz."

Kobajasi kiemelte a Sauber idei kiegyensúlyozott teljesítményét, és szerinte arra sem kell sokat várni, hogy Pérezhez hasonlóan ő is elérjen egy kiugró eredményt. "Azt mondhatjuk, hogy Bahreinben kicsit nehezebb dolgunk volt, de szerintem jó az autónk. Bahreinben gyengébbek voltunk, de a többi pályán nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk" - magyarázta. "Egy problémamentes, nagyszerű hétvégére van szükségünk, és akkor remek eredményt érhetünk el."