Vágólapra másolva!
A versenyzők többsége nem hajlandó véleményt nyilvánítani arról, hogy a Forma-1-nek helyes volt-e elutaznia a forradalom dúlta országba. Nico Hülkenberg szerint nem elfogadható, hogy a csapatok tagjainak testi épségét kockáztatják.

A versenyzők többségét hiába faggatták az újságírók Bahreinben arról, hogy a Forma-1 helyesen tette-e, amikor elutazott a politikailag labilis helyzetben lévő közel-keleti országba. "Nem vagyok hajlandó nyilatkozni erről. Önök is azért vannak itt, hogy versenyzőként beszéljenek velem. Éppen ezért csakis az autósporttal kapcsolatos kérdésekre vagyok hajlandó válaszolni" - szögezte le Jenson Button egy nappal azelőtt, hogy megkezdődtek volna a Bahreini Nagydíj szabadedzései.

Bár a legtöbben legalább a fokozott rendőri jelenlétből érezték az országban uralkodó feszültséget, Kimi Räikkönen a rá jellemző flegmával reagált rá. "Nincs bajom semmivel. Minden ugyanolyan, mint amikor legutóbb itt jártam" - mondta. "Mindenki a versenyzés miatt jött ide, részemről ez teljesen rendben van. Számomra ez is csak egy szokványos nagydíjhétvége - nem változott semmi."

Ám miután a Force India négy szerelőjét szállító bérautó belekeveredett a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásba a főváros, Manama közelében, s egy nem nekik szánt Molotov-koktél is felrobbant a közelükben, a csapat egy másik tagja úgy döntött, hazautazik. Az Autosport értesülései szerint később a Force India egy külső beszállítójának munkatársa is hasonlóan tett.

"Nyilván nem helyes, hogy ilyesmi történik" - jelentette ki Nico Hülkenberg, az istálló egyik versenyzője. "Versenyezni vagyunk itt. A Forma-1 a szórakoztatásról szól, ezért nem szabadna ilyen incidensekbe keverednünk."

"Azt nem tudom megítélni, hogy helyes-e itt lennünk, vagy sem. Ezt nehéz eldönteni. Nem politikus vagyok, hanem F1-es versenyző, de annyit azért én is tudok, hogy nem jó, ha ilyesmi történik" - tette hozzá. "Az sem helyes, hogy a biztonságunkért kell aggódnunk. Pedig most így van. Reméljük, gond nélkül átvészeljük a hétvégét."

A versenyzők szakszervezetét, a GPDA-t irányító Pedro de la Rosa azt állította, a pilóták általában véve nem foglalkoznak a politikai kérdésekkel. "Úgy gondoljuk, nem ismerjük elég behatóan a bahreini helyzetet ahhoz, hogy határozott véleményt formálhassunk róla" - mondta. "Ezért kénytelenek vagyunk megbízni azokban, akik elvégezték az alapos vizsgálatot, vagyis az FIA-ben."

"Részünkről az a legjobb, ha nem keveredünk bele a vitába. Sportolók vagyunk, a pályán kell teljesítenünk. Ennyi."

De la Rosa megjegyezte, hogy nem hozott különleges intézkedéseket testi épségének biztosítása érdekében. "Talán kicsit több a biztonsági őr a szállodák bejáratánál, mint máskor, de egyébként nem vettem észre semmi szokatlant" - jelentette ki.

A caterhames Heikki Kovalainen szintén azt állította, hogy a Bahreini Nagydíjjal kapcsolatos hírverés semmilyen módon nem befolyásolta a felkészülését a versenyre. A címvédő Sebastian Vettel pedig utalt rá, hogy a csapatok tagjai más helyszíneken sincsenek teljes biztonságban.

"Szerintem a paddockban nem fenyeget minket semmilyen veszély" - mondta. "Odakint talán van némi kockázat, de az van mindenhol, akárhová utazunk. Például Brazíliában sem biztonságos mindenhova elmenni. Én nem érzem súlyosnak a problémát, és örülök, hogy amikor holnap megkezdjük a tesztelést, végre elkezdhetünk foglalkozni a számunkra igazán fontos kérdésekkel: az autókkal, a gumik hőmérsékletével..."

Noha az évek során Brazíliában is többször előfordult, hogy a csapatok autóit a városban fegyveresek támadták meg, és gyakran betörtek a paddockba, sőt a garázsokba is, a Forma-1-ből tavaly visszavonuló Rubens Barrichello visszautasította a Bahreinnel vont párhuzamot. "Szerintem borzalmas Brazíliához hasonlítani" - nyilatkozta a TotalRace-nek. "Ott teljesen más a helyzet. Nincs háború."

"Az ilyen vélemények csakis az Európában divatos tévéműsorokból eredhetnek, amelyekben vonatokon fürtökben lógó embereket mutogatnak, teljesen hamis képet sugallva (Brazíliáról)."