Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke elárulta a futam után, hogy gyorsabb is lehetett volna a két autó, ha nem számítják el magukat a fogyasztással, és nem kellett volna a nyolcadik körtől a fogyasztáscsökkentésre törekedniük.

A McLaren csapatfőnöke szerint hibát vétettek, amikor a verseny közbeni üzemanyag-fogyasztást próbálták kikalkulálni. Ezért kevesebb benzint töltöttek Button és Hamilton autójába az ideálisnál, ami hamar kiderült a verseny közben. Ennek az lett a következménye, hogy már a nyolcadik körtől arra kellett utasítani a versenyzőket, hogy állítsák át a benzin-levegő keveréket szegényebbre, hogy kevesebbet fogyasszanak a versenyautók.

"Ha korlátozás nélkül versenyeztünk volna, nem értünk volna el a kockás zászlóig egyik autóval sem, ezért a nyolcadik körtől üzemanyag-takarékos módban versenyeztünk. Szerintem nem kérdéses, hogy egy kicsit gyorsabbak is lehettünk volna. Gyors autónk volt itt, kettős győzelmet kellett volna szereznünk, de nem vagyunk elégedetlenek azzal sem, amit megszereztünk" - árulta el Whitmarsh az Autosportnak a futam után.

Whitmarsh a tiszteletét fejezte ki Buttonnak amiatt, ahogyan a brit versenyző uralta a versenyt az élről, hibátlanul vezetve. "Jenson fantasztikus munkát végzett. Rákapcsolt, amikor kellett. Amikor azt gondolta, hogy Vettel a Safety Car után DRS-távolságon belülre akar kerülni, egyszerűen megnövelte a távolságot. Igazán szép versenyt futott: simát, kontrolláltat, nyomta, amikor szükség volt rá - ahogy egy bajnok csinálná."

Whitmarsh szerint Hamilton másodikként végzett volna, ha nem olyan peches, hogy pont egy körrel a Safety Car beküldése előtt cserél kereket. Ez segített Vettelnek, hogy megelőzze őt.

"A helyezés elvesztése simán annak köszönhető, hogy balszerencsésen két autóval egyszerre cseréltünk kereket, ezután azonnal beküldték a Safety Cart, ami tíz másodpercünkbe került" - magyarázta Whitmarsh. "Ha nem úgy döntünk, hogy dupla kerékcserét tartunk, és még egy körig kint tartottuk volna (Hamiltont), akkor Seb előtt maradtunk volna."

"Megvolt a sebességünk és a teljesítményünk. Ezen a pályán elég trükkös előzni, tehát valószínűleg megtartottuk volna magunknak az első és a második helyet. Kicsit szerencsétlenek voltunk - Lewis nem lett volna a dobogó legalsó fokán. De erős hétvégéje volt, és biztos vagyok benne, hogy még eltökéltebben megy a következő versenyre, hogy megmutassa, milyen gyors az időmérőn, és, hogy onnan elvégezze a munkát."

Forrás: AFP