Vágólapra másolva!
Reakciók az Ausztrál Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Mercedes

Michael Schumacher (P1: 3., P2: 1.): "A mai nap kellemes kezdete volt egy remélhetőleg izgalmasan is folytatódó szezonnak. Az biztos, hogy mindkét edzés ígéretesen alakult számunkra. Addig azonban nem merészkednék, hogy azt állítsam, nagy az önbizalmunk, mivel az időjárási viszonyok ismét túl szeszélyesek voltak, semhogy tisztán láthatnánk az erőviszonyokat. Mindannyian tudjuk, mire való a pénteki edzésnap, és fogalmunk sincs, a többiek milyen üzemanyagszinttel köröztek. Másfelől viszont jó érzés volt látni, hogy ma mindenféle pályaviszonyok között ütőképesek voltunk, és az autónk könnyen kezelhető - egyszerűen érzem."

Nico Rosberg (P1: 6., P2: 9.): "Elégedett vagyok azzal, ahogy a hétvégénk kezdődött a változékony időjárási körülmények között. A két edzés alatt rengeteget tanultunk itt Melbourne-ben a versenyre, úgyhogy nagyon eredményes napunk volt. Az autóban igazán kényelmesen érzem magam, számomra ma ez volt a legfontosabb. Tehát minden jól ment, nem értek minket meglepetések. Ugyanakkor ilyen viszonyok mellett lehetetlen megítélnünk, hogy mennyire állunk jól a többiekhez képest, ezért nagyon várom a következő két napot."

Force India

Nico Hülkenberg (P1: 12., P2: 2.): "Az első és a második szabadedzés is változékony pályaviszonyok között zajlott, különösen a második a zuhogó eső miatt, amely éppen a kezdete előtt eredt el. De így is kihoztuk belőle, amit lehetett, és kipróbáltam az esőgumikat, az intermediate-eket, valamint a lágy slickeket is. Az időeredményekből nehéz bármire következtetni, mert nem mindenki használta a lágy gumikat, és nagyon eltérőek voltak az üzemanyagszintek is, de számomra az a legfontosabb, hogy máris jól érzem az autót."

Paul di Resta (P1: 13., P2: 6.): "Az első és a második edzésről is nehéz bármit mondani, mert a zuhék miatt következetlenek voltak a pályaviszonyok. Ettől függetlenül kihoztuk a lehetőségeinkből, amit lehetett, az aerodinamikai csomagunkra koncentrálva közben, meg is tanulva róla egy-két részletet. A két edzés között változtattunk a beállításokon is, és az autónk este már jobbnak tűnt, ami biztató volt. Az a nehézség, hogy nem kaptunk képet a többiek teljesítményéről, így a holnapnak is úgy kell majd nekivágnunk, hogy sok ismeretlen tényező lesz."

Sauber

Sergio Pérez (P1: 15., P2: 3.): "Sokat fejlődtünk az első tréning után a másodikon, de borzasztó nehéz bármit is kezdeni a mai információkkal, hiszen egyáltalán nem voltak stabilak a körülmények. A holnapi harmadik edzés roppant fontos lesz. Meglátjuk, hogyan alakulnak a körülmények, utána pedig mindent a helyére kell illesztenünk az időmérőre."

Kamui Kobajasi (P1: 10., P2: 5.): "Nagyon boldog vagyok, úgy gondolom, összességében simán alakult a napunk. Az intermediate és az esőgumikat is használtuk, csakúgy, mint a közepes keverékű slickeket. A változó feltételek miatt nyilvánvalóan nem volt könnyű sokat tanulni, ezért mérlegelnünk kell, hogy mit csináljunk ezután. Alaposan át kell gondolnunk a következő lépéseinket holnapra."

Ferrari

Fernando Alonso (P1: 4., P2: 4.): "Mindig örömteli visszatérni a nagydíjakra a téli szünet után. Együtt vannak a csapatok a pályán, van közönség, szóval ez kellemes érzés. Kicsit nehéz volt végigzongorázni a péntekre tervezett programunkat az időjárásból kifolyólag, ezért akad még némi teendőnk a holnapi időmérő előtt. Azonban úgy gondolom, a többiek is hasonló helyzetben vannak. Meglehetősen elégedett vagyok az autóval, az első benyomásaim pozitívak a balanszáról. Ugyanakkor nem végeztük el a szokásos összehasonlító vizsgálatot a kétféle gumival, mivel főleg az intermediate-eken és a közepes keverékű slickeken köröztünk. Ezek jól működtek, legalábbis ami a kopásukat illeti. Fontos volt, hogy a KERS-től a motorig, a kormányszervótól a váltóig minden tökéletes legyen, mert az a szezon nyitónapja - és így is alakult. Nincs értelme a mai eredmények alapján jósolni az időmérőre. Holnap tarka rajtsorrendre számítok, ugyanis rengeteg csapat végzett jó munkát télen. A legjobb formánkat próbáljuk nyújtani, a legjobbat próbáljuk összerakni abból, amivel az előző hetekben kísérleteztünk, beleértve néhány ide hozott újítást is. A véleményem nem változott, holnap látjuk meg, hol állunk a többiekhez képest. Viszont ha jellemeznem kellene a mai napot, azt mondanám, kedvező volt. Fontos dolgokat hajtottunk végre, jó a balansz, és az autó kiválóan reagál a változtatásokra."

Felipe Massa (P1: 18., P2: 7.): "Három hónap után végre azt csinálhatjuk mi, versenyzők, amit a legjobban szeretünk, vagyis versenyezni. Az első napom azonban nehéz volt, mert nem tudtunk annyi kört megtenni, amennyit szerettünk volna. Az eső tovább bonyolította a helyzetet az első és a második edzésen is. Az elsőn ráadásul kicsúsztam, amivel időt vesztettem. Féktávon a fűre hajtottam a balhátsó kerékkel, ettől megindult az autó, és csak a kavicságyban tudtam megállítani. A második tréningen sokáig nedves volt az aszfalt az eső miatt, és csupán a vége felé rakhattam fel a száraz pályára való gumikat. Mindent figyelembe véve lehetetlen volt sokat megállapítani arról, hogyan állunk a többiekhez képest. Túl kevés kört tettem meg ahhoz, hogy megmondjam, változott-e az autó az utolsó barcelonai tesztnap óta. Holnap délután mindannyian azonos körülmények között küzdünk majd a kvalifikáción, tehát végre tisztulni fog a kép!"

Caterham

Heikki Kovalainen (P1: 17., P2: 8.): "Az első rendes délelőtti etaptól kezdve jónak éreztem az autót. A télen kitűzött irányvonalunkat pontosan úgy tudtuk követni a mai edzések folyamán, ahogy terveztük. Kár, hogy a körülményekből kifolyólag nem tudtuk többet vizsgálni a gumikat, de mindenki ugyanabban a cipőben jár, tehát ma az volt a legfőbb, hogy végig megfelelő volt a balansz, és mindkét edzésen javítottunk a beállításokon. Szintén kedvező, hogy a délelőtt és délután egyaránt használt új első szárnyunk növelte a tapadást, amellyel ismét előreléptünk, és jobb helyzetbe kerültünk holnapra."

Vitalij Petrov (P1: 20., P2: 13.): "Eredményes napom volt. Az időjárás miatt nem tudtunk sokat kísérletezni a beállításokkal, továbbá délelőtt egy kisebb hiba lerövidítette az utolsó etapomat, azonban az egyik leglényegesebb dolog az volt számomra, hogy nagyon jól érzem magam a csapatnál. Hamar jó kapcsolatot építettem ki a mérnökökkel és a szerelőkkel, és ahogy ez elmélyül, egyre többet tudunk majd kipréselni az autóból."

Red Bull

Sebastian Vettel (P1: 11. P2: 10.): "Úgy gondolom, a körülmények miatt nehéz volt sokat menni, de ez a többiekre is ugyanúgy állt. Az a kevés idő, amit az autóban eltölthettünk, rendben volt, de most meg kell találnunk az autó balanszát, és egy kicsit többet kell tanulnunk az autóról. Most az a fontos, hogy holnapig előrelépést érjünk el, és onnan továbbinduljunk. A pályán eltöltött idő fontos, amikor új egy autó."

Mark Webber (P1: 5., P2:11.): "Tanultunk ma egy keveset, kilenc hónap idegőrlő várakozás után kár volt ezért az időjárásért. Természet anyánk nagy szerepet játszott ma, mindenkinek kihívást jelentett a péntek. Mindkét edzés végén tudtunk menni néhány száraz pályás kört, ami jó volt. Elég gyorsan száradt a pálya, de még a végén is voltak nedves részek. A végén megtettük, amit meg tudtunk, de még mindig maradt elvégeznivaló munka. Mindenkinek kompromisszumokat kellett kötnie, már alig várom, hogy holnap visszatérjek."

Marussia

Timo Glock (P1: 21., P2: 12.): "Azt hiszem, az időjárási körülmények miatt ez nehéz kezdet volt a hétvégéhez, óvatosnak kellett lennünk. Mindenki számára nagyszerű érzés volt a pályán tudni az autót, és látni, hogy jól teljesít. Már az első szabadedzésen jónak éreztem, de végül kicsit balszerencsés voltam, mert csak egyetlen mért kört tudtam megtenni. A második edzés elején megint nehezek voltak a pályaviszonyok, a száraz pályán azonban jól éreztem magam, és kellemes volt, hogy több mint három körön át sikerült követnem egy Red Bullt! Amikor visszaértem a garázsba, meglepődtem, hogy a 12. helyen állok, ami persze ilyenkor még semmit sem jelent, de azoknak mégis fontos, akik a télen keményen dolgoztak az autón, és nehéz időket éltek át közben. A garázsban sok mosolyt láttam, örültem is neki. Kíváncsian várjuk, mit hoz még a hétvége."

Charles Pic (P1:22., P2:22.): "Még sokat kell tanulnunk az új autóról, a mai nap egy kihívásokkal teli módja volt az első szezonom megkezdésének. Frusztráltak lettünk az esőtől, ez keresztülhúzta a terveinket, de volt néhány száraz körünk is. Ez azt jelenti, hogy már van valamilyen érzésünk az autóval kapcsolatban, és néhány adatunk, amivel dolgozhatunk. Az első benyomásaim kedvezőek az autóról. Annyit kell mennünk vele, amennyi csak lehetséges. Ma nem mentünk annyi kört, amennyit szerettem volna, de arra azért elég lehetett volna ez a mennyiség, hogy kiderüljenek a hibák, de eddig még egy sem volt, ami pozitív. Jó kezdet volt, eléggé elégedett vagyok."

Lotus

Kimi Räikkönen (P1: 9., P2:18.): "Nem igazán tanultunk sokat a mai napon az időjárás miatt, de ezzel mindenki így volt. Kipróbáltunk egy új kormányáttételt az első edzésen. Azzal is jó lenne menni, de tudjuk, hogy a kiindulási rendszer még jobb lesz. A beállításunk, amink van, jól működik, talán még beletelik egy kis időbe, mire tökéletessé válik, de kihozzuk a legjobbat belőle. Remélhetőleg holnap jobb lesz az idő, és elégedettebbek leszünk az időmérő után. Nem nyomtam túl keményen ma a gázt. Ha holnap nem lesz eső, jobb képet kaphatunk majd arról, hogy mit is kéne tennünk."

Romain Grosjean: (P1: 16., P2,:14.): Arra vártunk, hogy kimehessünk a slick gumikkal; mivel arra számítunk, hogy a hétvége hátralevő része száraz lesz, nem volt ok arra, hogy bármi felesleges kockázatot vállaljunk. Az E20-as nagyon jónak érződik, elégedett vagyok a balanszával. Délután még tanultam a pályát, arra koncentráltam, hogy egyre csak javítsak a köridőimen. Türelmesnek kellett lennünk, de a végén tudtunk néhány jó kört teljesíteni, ezek értékesek. Ez egy fantasztikus pálya, a változó háttér, ahogy átmész a parkon, hihetetlen. Kényelmesen érzem magam az autóban, magabiztos vagyok benne, már nagyon várom az időmérőt."

McLaren

Jenson Button (P1: 1., P2: 15.): "Noha nem sokat számít, mindig kellemes a nap leggyorsabb idejével kezdeni a szezont. Az autót teljesen másnak érzem, mint amilyen az utolsó teszten volt, mert a pálya eltérő jellegű, és sokkal kisebbek a kanyarsebességek - azonban az autó így is jól működik alattam. Van pár terület, ahol szerintem erősödhetünk. Ma nem tettünk meg annyi kört, mint amennyit szerettünk volna, de bíztató napunk volt. Délelőtt foglalkoztunk a beállításokkal, majd délután azt vizsgáltuk, hogy miképp viselkedik az autó az esőgumikon és az intereken. Az időjárás nem segített, de mindenki egy csónakban evezett. Összességében úgy vélem, elégedettek vagyunk, viszont éjjel sok megbeszélésünk lesz a holnapi irány kiválasztásával kapcsolatban."

Lewis Hamilton (P1: 2., P2: 16.): "Délelőtt arra összpontosítottunk, hogy a gumik megfelelően betapadjanak. Délután nem köröztünk az esőben, mert az előrejelzés száraz időt vetít előre a hétvége további részére, és ilyen körülmények között fontos higgadtnak maradni, vigyázni kell az autóra. Holnap fontos lesz korán pályára hajtani az edzésen, illetve minél többet gyakorolni száraz pályán, hogy foglalkozhassunk a beállításokkal és belőjük az autót. Úgy tűnik, az autó nagyjából rendben van, de csakúgy, mint a teszteken, itt sem tudhatjuk, hogy mások mennyi benzinnel köröztek. Szorosnak látszik az állás köztünk, a Red Bull és a Mercedes között. Érdekes lesz a holnapi nap, többet megtudunk róla, hogy ki mennyire gyors. Tűkön ülök, hogy meglássam, hogyan alakul a hétvége további része."

Williams

Pastor Maldonado (P1: 8., P2: 17.): "Teljesítettük a programunk javát, délután mentünk egy hosszabb etapot is. Az autó jól teljesít, a megfelelő irányba haladunk, de holnap derül ki minden, amikor megkezdődik az időmérő."

Bruno Senna (P1: 14., P2: 19.): "A körülmények kissé megcsonkították a gyakorlásunkat, viszont ez mindenki számára így volt. Délután végrehajtottunk néhány szimulációt, hogy jobban megértsük az autót, mert még mindig tanulunk. Ami a tempónkat illeti, meglátjuk, mit tudunk elérni holnap délután."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (P1: 19., P2: 20.): "Az első, Forma-1-es versenyzőként eltöltött péntekem kiváló érzés volt. Különleges volt, hogy délelőtt én hajtottam először pályára, de utána ideje volt a szokásos munkával törődnöm, így megfeledkeztem az érzelmekről. Délelőtt nem sikerült teljesítenünk az ütemtervünket, részben az eső miatt. Ez megnehezítette a helyzetünket, viszont jó móka volt, mert korábban sohasem vezettem ezeken az esőgumikon, vagyis tulajdonképp szinte mindent kipróbáltam, amit ki lehetett próbálni az abroncsokkal. Futottam egy hosszabb menetet is, ami hasznos volt az aszfaltcsík betanulása szempontjából. Még vannak kisebb dolgok, melyekben javulnom kell. Összességében azt mondanám, pozitív volt az első nap, holnap pedig muszáj keményebben nyomnom a gázt."

Daniel Ricciardo (P1: 7., P2: 21.): "Az e heti felhajtás olyan érzéseket váltott ki bennem, mintha ismét az első F1-es versenyem következne, pedig valójában nem így van, csak hozzá kell szoknom bizonyos dolgokhoz. Remek volt ismét pályára gördülni Ausztráliában, igazán élveztem. A délelőttöm meglehetősen jól alakult, a délutánom viszont vegyesen, méghozzá az időjárás következtében. Összességében kipróbáltuk a legtöbb gumikeveréket, kivéve az opciósat (a lágyat). A változó körülmények egyfajta macska-egér játékká alakították a helyzetet: kimentünk az egyik abroncson, aztán bejöttünk, és vártuk, hogy száradjon az aszfalt. Türelmesnek kellett lenni. Délután mentem egy hosszú etapot, és szerintem még javulhat a versenytempónk. Az a jó, hogy tudom, mi kell hozzá. A pálya nagyon eltér attól a kettőtől, ahol télen teszteltünk, de kedvezőnek tűnt a helyzet, ezért remélem, jó rajtpozíciót szerzünk holnap. Meglátjuk, milyen lesz az időjárás, de arra számítok, hogy népes közönség fog buzdítani minket, még ha esni is az eső."

HRT

Narain Karthikeyan (P1: 23., P2: 23.): "Fordulatos körülmények között használtuk először az új autót, ezért holnap mindent elölről kell kezdenünk, hiszen száraz időre van kilátás. A kevés kör és az új autó miatt képtelenek voltunk felmérni a balanszot. Ugyanakkor fontos volt megtenni pár kilométert, megtettünk 19 kört, ami nem túl rossz. Viszont még hosszú út áll előttünk. Az új autónál előfordulnak ilyen problémák - általában az előszezoni teszteken, nekünk azonban most van a tesztelés."

Pedro de la Rosa (P1: 24., P2: 24.): "Sikerült teljesíteni az installációs körünket a rendszerellenőrzés céljából, de utána észleltünk egy problémát a hidraulikával, ami megállásra kényszerített bennünket. Ez része a tanulási folyamatnak. Egy új autóval érkeztünk ide, és bravúr volt, hogy a második edzésen pályára tudtuk küldeni. Azonban többet akartunk volna tanulni. Az autó utolsó alkatrészei későn futottak be, de a csapat brutális erőfeszítése révén legalább egy ellenőrző körre ki tudtunk hajtani. Ezáltal tudjuk, mi a gond, és holnapra megjavíthatjuk. Holnap eggyel kevesebb problémánk lesz, bár biztos vagyok benne, hogy egy újabba fogunk belefutni. Ez része a tanulási folyamatnak. Tudjuk, hogy gyötrelmes lesz ez a nagydíj, szóval türelmesnek kell maradnunk."