Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben 1997-ben debütált Jarno Trulli nem lepődött meg azon, hogy a Caterham egy fizetős pilótára cserélte. Az olasz tovább versenyezne valahol.

Jarno Trulli pénteken bejelentett távozásával egyetlen olasz pilóta sem maradt a mezőnyben, ilyen nem fordult elő a hetvenes évek óta. A 37 éves versenyző 15 évet töltött a Forma-1-ben, a futamrészvételeket számítva a negyedik helyen áll az örökranglistán Rubens Barrichello, Riccardo Patrese és Michael Schumacher mögött.

"Személy szerint nem vagyok elégedetlen. Felkészültem a lehetséges elválásomra a Caterhammel, mivel tudtam, hogy ez a bonyolult gazdasági helyzet arra kényszerítheti a csapatot, hogy találjon egy megfelelően támogatott pilótát" - nyilatkozta Trulli az Ansa hírügynökségnek. "A kis csapatoknak bizonyos szükségleteik vannak, és a szerződések világosak. Remélem, hogy Petrov hozzájárulásával az összes ott dolgozónak derűsebb lehet a jövője."

Trulli szerint elkerülhetetlen volt, hogy egyszer kifogyjon az olasz pilótákból a Forma-1 mezőnye, mivel kevés támogatást kapnak a fiatal olasz versenyzők. "A Forma-1 olasz versenyzők nélkül egy szégyen. Sajnálom, de ez nem az én problémám. Másoknak kell vállalniuk a felelősséget ezért az elszegényedésért: ez a helyzet nem tegnap kezdődött, ez alatt az idő alatt semmit nem tettek a megváltoztatásáért" - tette hozzá Trulli.

"Olaszországban nincs semmilyen rendszer, amely segítene a versenyzőknek ilyen magas szintre emelkedni, tehát normális, hogy így végződött ez a dolog. Vannak tehetségek, de támogatás nélkül nincs reményük. Szeretném, ha mindenki jobban belevonná magát, de az ilyen krízis időszakokban, amilyet most átél az ország, nem látom, hogy egy fiatal versenyző hogyan találhatna segítséget, amivel a bármelyik csapat érdeklődését felkelthetné."

Trulli azt mondja, hogy tovább folytatná a versenyzést. "Van egy bortermelő cégem és egy szállodám Svájcban, tehát eléggé elfoglalt vagyok. De a munkám az, hogy versenyző vagyok, és arra számítok, hogy ezt fogom csinálni, vagy a Forma-1-ben, vagy máshol"- tette hozzá az olasz pilóta.

Forrás: AFP

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is sajnálatát fejezte ki Trulli távozása miatt. "Nagyon szomorú vagyok, hogy ennyi év után nem lesz olasz versenyző a Forma-1-es világbajnokság mezőnyében" - nyilatkozta a csapatfőnök a Ferrari honlapján.

"Ezt a sport szempontjából és személyes okokból is mondom, mert Jarnónak csak kevés alkalommal volt olyan autója, amivel megmutathatta volna a tehetségét. Minden jót kívánok neki a jövőre nézve, a versenyzésben és a pályán kívül is. Ez egy nehéz pillanat a sportunk számára, részben külső körülmények miatt"- tette hozzá Domenicali.

Trulli régi barátja, a Forma-1-ből szintén nemrég távozó Rubens Barrichello így írt a Twitter csatornáján: "Szomorúan látom, hogy Trulli nem lesz ott a rajtrácson 2012-ben. Mindent a pénz dominál."