Vágólapra másolva!
Bár 2012-re is szerződése van az istállóval, elképzelhető, hogy nem Vitalij Petrov lesz Kimi Räikkönen csapattársa a Renault-nál. Az orosz menedzserének tíz nap alatt kell megegyeznie a tulajdonosokkal.

A Renault kedd reggel bejelentette, hogy kétéves szerződést kötöttek Kimi Räikkönennel, arról azonban nem volt szó a közleményben, hogy ki lesz a Forma-1-be két év után visszatérő finn csapattársa. Bár a Vitalij Petrovval kötött megállapodás a 2012-es szezonra is érvényes, elképzelhető, hogy az orosz távozik a Renault-tól, miután nemrég egy interjúban kifakadt a csapat által elkövetett hibák miatt.

Petrov menedzsere, Okszana Koszacsenko kedden a csapat központjában találkozott a tulajdonosokkal, ahol kiderült, hogy a Renault-nál eddig két szezont teljesítő versenyző helyzete bizonytalan. A menedzser kevesebb mint két hetet kapott arra, hogy a szerződést újra átbeszélje a menedzsmenttel - ha addig nem sikerül megegyezniük, Petrovnak új állás után kell néznie.

"A mai bejelentés után nagyon kevés időt adtak nekem, pontosan tíz napot" - nyilatkozta Koszacsenko a Ria Novostinak. "December tizedikéig kell eldöntenünk, hogy Vitalij marad, vagy elhagyja a csapatot."

Amikor az egyik újságíró megkérdezte, hogy Petrov tanulhat-e majd világbajnok csapattársától, ha a Renault-nál marad, Koszacsenko így reagált: "Jól tette fel a kérdést - ha a csapatnál marad. Fogalmazzunk inkább így: vajon sikerül megegyeznie a menedzsmentnek a tulajdonosokkal? Ha igen, akkor Vitalij biztosra veheti, hogy marad."

Petrov távozása esetén a tesztpilótának, Romain Grosjeannak és a 2011-es szezonban nyolc futamra szerződtetett Bruno Sennának van a legnagyobb esélye arra, hogy elfoglalja a megüresedett ülést, Eric Boullier azonban még azzal a lehetőséggel is számol, hogy Robert Kubica a 2012-es idény közben visszatérhet. Éppen ez okozza a dilemmát Petrov számára: Räikkönen csapattársa a szezon közben azonnal kénytelen lesz átadni a helyét Kubicának, amint a lengyel felépül, tehát nem biztos, hogy végigversenyezheti az évet. Ugyanakkor orosz szponzora, a Lada révén a Renault is érdekelt Petrov jelenlétében.